1. yle.fi
  2. Uutiset

Street View ei Googlelle riitä - nyt kuvataan myös vedenalaista maailmaa

Vuonna 2007 käyntiin polkaistu Street view -kuvausprojekti on laajentunut jo 54 maahan ja myös vedenalaiseen maailmaan. Vedenpitävän kuvauskaluston lisäksi Google on kehittänyt kuvauskalustoa, jolla se voisi päästä kuvaamaan mahdottomiinkin paikkoihin ja valloittaa koko maailman.

luonto
Kuva Googlen vedenalaisesta "street view" -palvelusta Isolta Valliriutalta.
Kuva Googlen vedenalaisesta "street view" -palvelusta Isolta Valliriutalta.Catlin Seaview Survey

Google ei siis ole lannistunut kritiikkiäkin saaneessa Street View -projektissaan. Päinvastoin.

Maanpäällisten maisemien lisäksi vedealaista maailmaa on kuvattu tähän mennessä Australiassa, Filippiineillä, Hawaijilla ja viimeksi Galapagossaarilla.

- Tavoitteenamme on esitellä paikkoja, joihin voi tutustua etukäteen ennen matkaa, ja myös paikkoja, joihin kaikilla meillä ei ole mahdollisuutta päästä, kuten Galapagossaaret, Fuji-vuori, Grand Canyon, maailman korkein rakennus, luettelee Deanna Yick Googlen pääkonttorin viestinnästä Kaliforniasta.

Googlen käytössä on Suomessakin kohua herättäneiden Street View -autojen lisäksi nykyään laaja valikoima eri kuvaustilanteisiin sopivaa kalustoa: vedenalaisia kameroita, moottorikelkkakameroita, kolmen pyörän päällä kulkevia kameroita, reppukameroita jne.

Niiden avulla Google toivoo pääsevänsä myös sinne, minne ei ole pääsyä.

"Haluamme valloittaa koko maailman"

- Paikkoja, joihin haluaisimme mennä todella riittää, jos mahdollista haluamme kartoittaa koko maapallon, sanoo Yick.

Kun maapallon pinta-alasta valtaosa on vettä niin kartoitettavaa tosiaan riittää, mutta paljon on myös paikkoja, joihin amerikkalaisyhtiötä ei yksinkertaisesti päästetä.

Yick ei halua puhua asiasta enempää, mutta Googlen on mahdollista kuvata tällä hetkellä 54 eri maassa.

Suunnitelmia uusista kohteista Yick ei myöskään suostu paljastamaan. Joka tapauksessa yhtiö näyttää näkevän paljon vaivaa ja käyttää paljon rahaa tarjotakseen käyttäjilleen kauniita maisemakuvia.

Lue seuraavaksi