1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksassa tehtiin jättimäinen taidetakavarikko

Takavarikoitujen taulujen joukossa on mm. Picasson, Matissen ja Chagallin töitä. Uutisviikkolehti Focusin mukaan 1 500 teoksen kokoelman arvo saattaa olla jopa miljardi euroa. Teosten arvellaan olevan peräisin mm. natsiaikana omaisuutensa menettäneiltä juutalaisilta.

kulttuuri
Kuvakaappaus Focus-lehden nettisivuilta jutusta, joka käsittelee Münchenin taidetakavarikkoa.
Uutisviikkolehti Focusin mukaan 1 500 teoksen kokoelman arvo saattaa olla jopa miljardi euroa.Yle Uutisgrafiikka

Saksan tulli on tehnyt Münchenissä kaikkien aikojen taidetakavarikon. Kaupungin laidalla asuneen iäkkään taidekauppiaan varastosta on löytynyt noin 1 500 erittäin arvokasta taulua, joiden arvellaan olevan peräisin muun muassa omaisuutensa menettäneiltä juutalaisilta.

Taulujen joukossa on erityisesti 1900-luvun alussa vaikuttaneiden ekspressionistien töitä. Taiteilijanimistä tunnetuimmat ovat Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann ja Max Liebermann.

Uutisviikkolehti Focusin mukaan kokoelman arvo saattaa olla jopa miljardi euroa.

Saksan tulli ja veroviranmaiset ovat tutkineet tapausta jo kolmen vuoden ajan. Sysäyksen tutkimuksille antoi taidekauppiaan syksyllä 2010 Sveitsiin tekemä junamatka. Saksan rajatarkastuksessa mieheltä löytyi huomattava summa käteistä rahaa.

80-vuotiaan miehen on todettu myyneen satunnaisesti osan tauluistaan rahoittaakseen elämäänsä. Taidekauppias on perinyt taulut omalta isältään, joka toimi taidekauppiaana Münchenissä -30 ja -40-luvuilla.

Monet Saksan juutalaiset joutuivat natsiaikana luopumaan omaisuudestaan joko ilman korvausta tai nimellistä korvausta vastaan päästäkseen muuttamaan maasta.

Lue seuraavaksi