1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian oppositio asetti tiukan ehdon rauhanneuvotteluille

Syyrian oppositio vaatii aikataulua, jonka puitteissa presidentti Bashar al-Assadin on luovuttava vallasta. Syyrian hallitus taas sanoo, että Yhdysvaltain ulkoministerin lausunnot vaarantavat neuvottelut.

Ulkomaat
Syyrian kansallisen koalition puheenjohtaja Ahmad Jarba Arabiliiton hätäkokouksessa Kairossa 3. marraskuuta 2013.
Syyrian kansallisen koalition puheenjohtaja Ahmad Jarba Arabiliiton hätäkokouksessa Kairossa 3. marraskuuta 2013. Khaled Desouki / AFP / Lehtikuva

Syyrian tärkein oppositioryhmittymä, Syyrian kansallinen koalitio, ei osallistu neuvotteluihin maan sisällissodan lopettamiseksi, mikäli presidentti Bashar al-Assadin väistymiselle ei ole selkeää aikataulua. Koalition kannan esitti järjestön puheenjohtaja Ahmad Jarba Arabiliiton hätäkokouksessa kairossa.

Jarban mukaan koalitio ei myöskään hyväksy Iranin osallistumista rauhanneuvotteluihin, koska iranilaiset joukot miehittävät Syyrian maaperää.

Hän toivoi Arabiliiton hyväksyvän päätöslauselman, joka auttaisi Syyrian oppositiota saamaan lisää sotilasapua.

- Lupaamme, etteivät nämä aseet päädy vääriin käsiin, Jarba sanoi.

Tämän kuun lopulle suunnitellut rauhanneuvottelut ovat vaikeuksissa myös toisen osapuolen taholta. Syyrian hallitus varoitti, että Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn lausunnot vaarantavat neuvottelut.

Kerry sanoi vierailullaan Kairossa, että vaikka Washingtonin ja sen liittolaisten taktiikat konfliktin suhteen ovat erilaiset, kaikilla on sama päämäärä. Se on, että Syyriassa tapahtuu vallansiirto ja että Syyrian kansa saa tilaisuuden itse päättää tulevaisuudestaan.

Syyrian ulkoministeriön mukaan Kerry puuttuu räikeälla tavalla maan sisäisiin asioihin, kertoo uutiskanava al-Jazeera.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi