1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

HS: Valtio myi miljoonien edestä polttoöljyä maksukyvyttömälle yhtiölle

Valtion Huoltovarmuuskeskus ei tarkastanut ostajayhtiön luottotietoja, vaikka sen omat säännöt niin edellyttävätkin. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan sisäinen kontrolli petti asiassa. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat maanantain lehdessä.

Valtion Huoltovarmuuskeskus myi keväällä 2012 raskasta polttoöljyä maksukyvyttömälle yritykselle GT Trading Finlandille miljoonien eurojen edestä tarkastamatta ostajan luottotietoja, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan Huoltovarmuuskeskuksella on korkoineen yhteensä 15 miljoonaa euroa saatavia nykyisin konkurssiin menneeltä ostajalta. Summaa ei välttämättä saada takaisin.

Ostajan maksukyvyttömyys huomattiin Huoltovarmuuskeskuksessa vasta sen jälkeen, kun erääntyneet laskut jäivät ostajalta maksamatta. HS:n mukaan Huoltovarmuuskeskus on rikkonut asiassa omaa taloussääntöään, joka edellyttää luottotietojen tarkistamista.

Huoltovarmuuskeskuksen tehtävänä on huolehtia Suomen huoltovarmuudesta yhteiskunnan erilaisissa  poikkeustilanteissa ja kriiseissä. Sen tehtäviin kuuluu muun muassa yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeiden raaka-aineiden varastoiminen.