Hyppää sisältöön

Vihreä hoiva haastaa terveydenhuoltoa – eläimet opettavat sosiaalisia taitoja

Luontoa ja maaseutuympäristöä hyödyntävä  vihreä hoitoperiaate "green care"  haastaa terveydenhuoltoa näkemään ihmisen terveyden uudella tavalla. Perinteisestä lääketieteestä poiketen tämä hoitoperiaate ottaa luonnon ja eläimet osaksi ihmisen fyysistä kuntoutusta ja vaikka mielenterveyden hoitoa. Yrittäjät kertovat, että lampaatkin ovat mukana hoitotyössä.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Green care -menetelmien vaikutuksista terveydenhuollossa on toistaiseksi vain vähän tutkimustietoa. Alan palveluntarjoajat kuitenkin uskovat asiaansa.

Yksi vihreistä hoivamuodoista on eläinavusteinen toiminta, jossa käyttötarkoitukseen koulutetut eläimet aktivoivat ihmisiä, opettavat sosiaalisia taitoja, antavat mahdollisuuden antaa hoivaa. Eläinten kanssa oleminen poistaa stressiä ja opettaa ryhmässä työskentelyä. 

Kuopiolainen Perhekoti Suomalainen hyödyntää hoitoperiaatetta kehitysvammayksikön arjessa. Asumisyksiköllä on paljon eri eläinlajeja ja asukkaat ovat tekemisissä eläinten kanssa. Eläinten kanssa on osattava puhua rauhallisesti ja sitä esimerkiksi kehitysvammaiset oppivat.

- Meillä on eläinavusteista hoivaa, puutarha- ja ympäristötoiminta ja taidetoimintaa.  Eläimet myös motivoivat asukkaitamme liikkumaan. Hevosen taluttaminen voittaa telkkariohjelmat, toimitusjohtaja Vuokko Suomalainen kertoo.

Ajanvietto lampaan kanssa veti "stressitasot alas"

Eläinavusteisessa hoidossa kohtaavat ihminen ja eläin. Eläinten kanssa ihminen on sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ilman samanlaisia paineita kuin ihmisten kanssa. Esimerkiksi lammas voi olla hyvä sosiaalisten taitojen kehittäjä ja stressin purkaja  ihmiselle, sanoo Jyrskynvirran maatilan green care -yrittäjä Jaana Keränen Sonkajärveltä.

- Esimerkiksi autistinen keski-ikäinen mies käy lataamassa itseään lampaiden keskellä. Se vetää stressitasot alas, Jaana Keränen sanoo.

Miksi eläimen kanssa oleminen on sitten niin terapeuttista ja kehittävää?

- Jos ihmistä ei kiinnosta toiset ihmiset, usein syynä on heikot sosiaaliset taidot. Eläin madaltaa kynnystä ja kehittää sosiaalisia taitoja. Kun toiminta eläinten kanssa alkaa sujua, myös toiminta ihmisten kanssa alkaa helpottua, Jaana Keränen sanoo.

Eläimen kanssa oleminen on monille ihmisille helpompaa kuin olla muiden ihmisten kanssa.

- Ensimmäisenä ihminen ajattelee toisesta ihmisestä että mitä tuo toinen minusta ajattelee ja se on vastavuoroista. Mutta esimerkiksi lampaalla ei ole ennakkoluuloja eikä asenteita asiakkaita kohtaan.

Koulutetut eläimet kovassa työssä

Jyrskynvirran tila on myös hevostila.

- Osa hevosista on koulutettu sosiaalipedagogisen hevostoiminnan piiriin. Se ei ole ratsastuksen opettelemista vaan sosiaalista kuntoutusta hevosten kanssa, Jaana Keränen sanoo.

Asiakkaan kanssa oleminen on eläimelle kovaa työtä. Työvuoronsa jälkeen eläin on kovin väsynyt ja tarvitsee lepoa. Hevosen pitää päästä hoidon jälkeen juoksemaan. Koira nukkuu kunnon päiväunet, kertoo Jaana Keränen.

- Puolen tunnin käyttö koiralla tällaisessa työssä tarkoittaa että se nukkuu kolme tai neljä tuntia sen jälkeen.

Green care -menetelmien vaikutuksista on toistaiseksi vain vähän tutkimustietoa. Terveydenhuolto ei voi siksi tunnustaa green care -hoitojen vaikuttavuutta.

- Asiakkaiden kanssa toimivat hoitohenkilöstön jäsenet kuitenkin näkevät sen merkityksen. Siitä se uskottavuus pikku hiljaa kasvaa, sanoo Jyrskynvirran maatilan yrittäjä Jaana Keränen.

Vihreään hoivaan kuuluu myös luontokuntoutus. Esimerkiksi fysioterapia voidaan siirtää sisätiloista luontoon, mikä voi monipuolistaa hoitoa ja parantaa asiakkaan kokemusta.