1. yle.fi
  2. Uutiset

Lama nakersi raitiotien suosiota

Yle Turun teettämä kysely osoittaa, että yli puolet vastaajista pitää raitiotietä tällä hetkellä tarpeettomana hankkeena. Se ei lisäisi myöskään oleellisesti joukkoliikenteen käyttöä.

raitioliikenne
Esimerkkikuvassa raitiotie Dublinissa.
Pikaraitiotie kuuluu Dublinin kaupungin joukkoliikennevalikoimaan.Heikki Hälvä

Noin 60 % vastaajista pitää Turun seudun raitiotietä tarpeettomana hankkeena. Reilu kolmannes katsoo puolestaan suunnitelman olevan toteuttamisen arvoinen. Kannattajia löytyy eniten alle 45-vuotiaiden ja hyvätuloisten joukosta.

Yle Turun Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastasi noin 600 Turun ja lähikuntien asukasta. Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ei yllättynyt tuloksesta.

- Tässä on varmaan kysymys ajan hengestä. Kun uutisointi on koko ajan lamaenteistä eli työpaikat ovat uhattuina ja palvelut heikkenevät, ihmiset eivät koe tämän tyyppistä investointia tässä ajassa tarpeelliseksi.

Raitiotie ei toisi kyselyn perusteella suurta muutosta joukkoliikenteen käyttäjämääriin. Enemmistö (52 %) turkulaisista ja yli 70 % naapurikuntalaisista katsoi, että raitiotien rakentaminen ei lisäisi mitenkään omaa joukkoliikenteen käyttöä.

- Ei tämäkään ole kovin suurin yllätys. Raitiotielinjat vaikuttaisivat vain suhteellisen rajatulle alueelle. Todellinen vaikutus on vain 400 metriä suunnitellusta ratalinjauksesta. Käytännössä tämä on Turun kannalta ennen muuta kaupunkikehityshanke ja vasta toissijaisesti joukkoliikennehanke, arvoi Jarkko Virtanen.

Raitiotiehanke on yleissuunnitteluvaiheessa. Turun tavoitteena on tehdä ensi kesänä päätös ensimmäisen vaiheen mahdollisesta rakentamisesta.

- Tässä tilanteessa on turha ottaa kantaa siihen, onko hanke realistinen vai ei. Tämä on ollut myös valtuuston tahtotila tähän mennessä. Selvitystyö jatkuu, painottaa Jarkko Virtanen.

Tiedot käyvät ilmi Yle Turun Taloustutkimuksella teettämästä kyselytutkimuksesta. Se toteutettiin syyskuussa osana Turku Tänään 2/2013 -monitilaajatutkimusta. Kirjekyselyyn vastasi 635 henkilöä, joista turkulaisia oli 454.

Lue seuraavaksi