Testaa: oletko kenkähullu?

Miesväelle riittää usein muutama kenkäpari kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Naisilla tilanne on toinen. Kenkiä tarvitaan eri väreissä ja eri korkuisissa koroissa, eri tyylimahdollisuuksista puhumattakaan. Mutta milloin nainen on kenkähullu?

Kotimaa
kenkiä
Riikka Heikkilä / Yle

Vastaa seuraaviin väittämiin kyllä tai ei;

- Seuraan muotia.

- Kiinnitän huomiota pukeutumiseen.

- Minulla on kotona erillinen kenkähuone.

- Minulla on kenkiä jopa satoja pareja, joka tapauksessa useita kymmeniä.

- Minulla on oma kenkävalikoima jokaiselle neljälle vuodenajalle.

- Saatan hankkia samat kengät useissa eri väreissä, ellen esimerkiksi osaa päättää yhtä väriä.

- Kun lasken kenkiäni, en laske mukaan urheilu- ja harrastuskenkiä - asia ei kuulu tähän.

- En suostu lähtemään ihmisten ilmoille värikkäissä muovikengissä, ne kuuluvat vain puutarhahommiin.

Jos vastasit kaikkiin kysymyksiin kyllä, olet epäilemättä kenkähullu. Näin asiaa luonnehtii joensuulainen kenkäkauppias Juha Kinnunen:

- Sitä on vaikea päältä päin sanoa, kun tuosta liikkeen ovesta tulee. Varmaan sellainen joka muutenkin seuraa muotia ja kiinnittää paljon huomiota pukeutumiseen. On meillä asiakkaita joilla on jopa kenkähuoneita kotona. Siellä ei puhuta kymmenistä, vaan sadoista pareista.

Kenkiä minimissään 5 - 10 paria

Kauppias Juha Kinnunen arvelee, että useimmiten miehillä kenkiä on kymmenkunta paria. Naisille tuo määrä ei useinkaan riitä.

- Sanoisin että viidestä kymmeneen paria pitäisi olla se ehdoton minimi, mitä ihminen tarvitsee, mies tai nainen. Käytännössä naiset enemmän panostaa kenkiin. Mutta varsinkin nuoremmat miehet panostaa nykyisin asiaan enemmän kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten, Kinnunen pohtii tilanteen muuttumista.

Tilastojen mukaan suomalaiset ovat laiskoja kenkien hankkijoita.

- Tilastokeskuksen muutaman vuoden takaisen tilaston mukaan talous käyttää keskimäärin 213 euroa kenkiin vuodessa, taloudessa keskimäärin 2,1 ihmistä. Se on noin satanen per henkilö vuodessa, ja se on kyllä aika vähän, Kinnunen laskeskelee.

Muihin eurooppalaisiin verrattuna summa on pieni, niin pieni että sillä suomalaiset pitävät tilastojen häntäpäätä kenkien hankkimisessa.

- Messuilla kun käydään Italiassa ja Saksassa, niin kyllä se siellä vähän ihmetystä herättää. Meidän olosuhteet on kuitenkin esimerkiksi Keski- ja Etelä-Eurooppaan verrattuna aika paljon vaikeammat. On selvät neljä erilaista vuodenaikaa. Miten Suomessa voidaan mennä niin vähillä kenkäpareilla? Asiaa sietäisi vähän miettiä, Juha Kinnunen sanoo.

Ei samoissa kengissä päivästä toiseen

Jalallekin olisi hyvä, ettei käytetä jatkuvasti samoja kenkiä.

- Jopa päivittäin, jos pitkää työpäivää teet, niin pitäisi vaihtaa kesken päivän. Ainakin perättäisinä päivinä ei pitäisi samoissa kengissä mennä, Kinnunen neuvoo.

Viime vuosina suomalaiset on vallannut innostus kulkea lähestulkoon joka paikassa värikkäissä muovikengissä. Kenkäkauppiaan mukaan se ei suinkaan ole ollut tarkoitus.

- Se ei ole kyllä fiksua. Varsinkin lapsilla niitä näkee paljon. Se on huonoa lapsen jalan kehitykselle, se kenkä ei tue tarpeeksi jalkaa. Siitä voi tulla myöhemmin aikamoisia ongelmia, Juha Kinnunen huomauttaa.