Nuoret naiset hamuavat värikästä retroa mustavalkoisen keskelle

Värikkäitä kivoja juttuja 70-luvulta hankkivat nyt kierrätyshenkiset nuoret naiset koteihinsa, sanoo retrotavaraa myyvä Seija Pernu. Astiasarjoja ei enää keräillä, vaan halutuimmiksi ovat nousseet värikäs vanha emali ja vanhat kankaat.

ilmiöt
Seija Pernu ja koira Rosso
Tanja Perkkiö / Yle

Nastolan Uudessakylässä _Retrosisko-_nimistä putiikkia pitävä Seija Pernu tietää mikä retrossa myy.

- Suuret kuviot, aidot vanhat kankaat, Finelin emali ja kivat sisustusesineet. Niitä etsivät 70- ja 80-luvuilla syntyneet omiin koteihinsa.

Vanhaa tavaraa tavoitellaan joko ekoaatteen ja kierrätyksen vuoksi tai nostalgian houkuttamina.

- Nämä ihmiset arvostavat kierrätystä. Sitä, että maailmaan ei tarvitse tuottaa uutta tavaraa, vaan vanha ja käytetty saa jatkoelämän. Sitä itsekin arvostan, kertoo Seija Pernu.

Retrosiskon ovi
Retrosiskon ovi Uudessakylässä.Tanja Perkkiö / Yle

Retrosiskon putiikki sai alkunsa Seijan omasta keräilyharrastuksesta ja kun hän kaipasi huonekaluverhoomonsa ohelle ruumiillisesti kevyempää hommaa. Vaikka hän on kerännyt tavaraa itse, hän on tehnyt myytävään tavaraan pesäeron.

- Täällä ei ole mitään, mistä en voisi luopua. Olen käsitellyt sen itseni kanssa. Edesmenneen äitini muutama mekko on tuossa tangossa, sanoo Pernu.

Kankaat kovassa huudossa

Sisustusmaailmassa verhoilijana työskennellyt Seija Pernu on saanut yliannostuksen valkoista väriä, joka on pitkään ollut sisustajien suosikki.

Nämä ihmiset arvostavat kierrätystä. Sitä, että maailmaan ei tarvitse tuottaa uutta tavaraa, vaan vanha ja käytetty saa jatkoelämän.

Seija Pernu

Retron värimaailma on jotain ihan muuta. Putiikissa räiskyvät värit ja kirjavat kuviot.

- Suunnittelijat ovat olleet nuoria näitä tehdessään. He ovat olleet innovatiivisia ja idearikkaita. Sen näkee vaikka näistä Finelin kahvipannuista, joissa on kauniit kuviot ja värit.

Erityisesti vanhat kankaat ovat sekä Seija Pernun oma heikkous, että kysyttyjä ostajien keskuudessa.

- Tässäkin on pöytäliina, 40 vuotta vanha, eikä se ole mennyt miksikään. Katso, mitkä värit, hän hehkuttaa kukallisen pyöreän kankaan äärellä.

Retroastioiden keräilijät eivät välttämättä enää ole keräilijöitä siinä mielessä, että kokoaisivat täydellistä astiastoa tai astiasarjaa.

Värikkäitä emaliastioita vitriinissä
Emaliastiat ovat värikkäitä. Tanja Perkkiö / Yle

- Nuoret naiset etsivät omaan kotiinsa jotain, jota heillä oli lapsuudenkodissaan, nykyisen sisustuksen keskelle. Yksittäisiä esineitä ja astioita etsitään enemmän kuin kokonaisia sarjoja.

Vaikka putiikki ja messuilla kiertäminen vievät aikaa Seija Pernun kirpputorikierroksilta, hän ymmärtää hyvän löydön arvon.

- Kuulen usein asiakkaan sanovan, että jonkin esineen voisi löytää kirpparilta halvemmalla kuin täältä putiikista. Minä sanon, että ei kun etsimään, niin itsekin teen. Tänne vain on jo valikoitu ne harkitut löydöt ja tämä on veroja maksava yritykseni, joten hinnat ovat kirpputoria korkeammat. Tosin ihmiset ovat nykyään hyvin hintatietoisia ja kysynnän sekä tarjonnan lakihan tässä hinnat määrää.