Susiluolan arvoitus halutaan edelleen ratkaista

Karijoen ja Kristiinankaupungin rajamailla sijaitseva Susiluola oli 1990-luvulla monen esihistoriallisesta ajasta kiinnostuneen kohteena. Luolasta löytynyt ainutlaatuinen kivi antoi olettaa, että neandertalin ihminen olisi jääkaudella majaillut alueella. Tutkimuksia tehtiin aina 2000-luvulle saakka, mutta sitten loppuivat rahat. Nyt tarkoitus on saada Susiluolan kaivaukset uudestaan käyntiin.

Kotimaa
Karijoen-Kristiinankaupungin susiluolan tutkimuksia halutaan jatkaa.
Karijoen-Kristiinankaupungin susiluolan tutkimuksia halutaan jatkaa.Elina Niemistö / Yle

Susiluola on elänyt viime vuodet hiljaiseloa kaivausten suhteen. Luolan arvoitus on jäänyt kuitenkin kutkuttamaan niin monen mieltä, että nyt Susiluolan jatkotutkimusten saamiseksi on perustettu työryhmä. Työryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran jo lähiviikkoina ja tarkoituksena on saada luolan kaivaukset jälleen käyntiin.

Ainutlaatuinen kohde

Yksi työryhmän jäsenistä on Karijoen liikuntasihteeri Antti Rajamäki. Hän toivoo, että ryhmä saisi sekä Museoviraston että myös Geologisen tutkimuskeskuksen vakuuttumaan kaivausten tarpeellisuudesta. Vastaavaa kohdetta ei ole tiettävästi missään muussa Pohjoismaassa, joten jos neandertalin ihmisen elo näillä leveysasteilla jääkauden aikana pystyttäisiin vahvistamaan, olisi se melkoinen uutinen.

Kaivausten jatkamiseen tarvitaan rahaa ja myös sitä vastaperustettu työryhmä ryhtyy pohtimaan. Antti Rajamäki uskoo, että vaikka kuntien taloudellinen tilanne on tällä hetkellä vaikea, voisi jotakin rahoitusta kunniltakin tulla.

- Jokin iso projekti tästä pitää tehdä ja se vaatii yhteiskunnalta isoa panostusta. Myös kansainvälistä rahoitusta voisi hakea, pohtii Rajamäki.

Ristiriitaisia tutkimustietoja

Susiluolasta tehdyt tutkimukset ovat antaneet varsin erilaisia tietoja. Osassa ei pidetä mahdollisena lainkaan sitä, että neandertalin ihminen eli meitä homo sapienseja edeltävä ihmislaji olisi voinut elää tällä alueella tuona aikana.

Viimeisin tutkimus, jonka on tehnyt filosofian tohtori Reijo Pitkäranta antaa kuitenkin toisenlaista näkemystä. Pitkärannan tutkimuksen mukaan on ollut ihan mahdollista, että viimeisen jääkauden aikaan on tällä alueella ollut niin lämmintä, että olosuhteet neandertalin ihmiselle ovat olleet otolliset.