Hyppää sisältöön

Aleksanterin teatteri saatetaan myydä

Vanhana oopperanakin tunnettu Aleksanterin teatteri Helsingissä saatetaan myydä. Perinteikkään kiinteistön myyminen voi olla yksi vaihtoehto, kiinteistöä hallinnoivasta Senaattikiinteistöistä vahvistetaan. Alun perin Venäläiseksi teatteriksi1800-luvun lopulla valmistunut rakennus kaipaa kipeästi peruskorjausta.

Aleksanterin teatteri Helsingissä. Kuva: Yle

Helsingin Bulevardilla sijaitseva Aleksanterin teatteri saatetaan myydä tulevaisuudessa. Teatterirakennuksen toimintaa pyörittää tällä hetkellä Bulevardin teatteriyhdistys, joka vuokraa tiloja monille esittävän taiteen toimijoille. Vanha, historiallinen rakennus kaipaa täydellistä peruskorjausta.

- Periaatteessa kaikki asiat täällä pitäisi remontoida. Kaikki on vähän siinä kunnossa, on sitten kyse putkista tai mistä hyvänsä, niin kaikessa olisi remontin tarvetta, teatterinjohtaja Reima Jokinen toteaa.

- Kyllä se tässä muutamien vuosien kuluttua tarvitsee useiden miljoonien eurojen remontin, kertoo myös Senaattikiinteistöjen ministeriöiden ja erityiskiinteistöjen toimialajohtaja Olavi Hiekka Yle Uutisille.

Kulttuurihistoriallisuus ei estä myyntiä

Teatterirakennusta hallinnoivan valtion liikelaitoksen Senaattikiinteistöjen Olavi Hiekan mukaan teatterin myyminen on yksi vaihtoehto kiinteistön tulevaisuutta ajatellen. Senaattikiinteistöt aloittaa rakennuksen kuntokartoituksen ensi vuonna.

- Sinänsä se kulttuurihistoriallisuus ei estä sitä myyntiä. Nyt olemme siinä vaiheessa, että selvitämme onko siellä jatkokäyttöä sen jälkeen kun tämä nykyinen käyttö neljän vuoden päästä päättyy. Jos sille löytyy valtion rahoittamaa käyttöä vielä sen jälkeenkin, niin se pysyy ilman muuta meidän omistuksessamme, jos ei, niin sitten me tutkimme muita vaihtoehtoja, Hiekka sanoo.

Senaattikiinteistöjen mukaan teatterin peruskorjaus vaatii hankkeeseen mukaan ja rahoittajaksi sen tulevan käyttäjän, olipa se sitten jatkossa esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön alainen toimija tai yksityinen.

Teatterista on suunniteltu myös kokous- ja kongressitilaa

Yhtenä vaihtoehtona on heitetty myös teatterin myymistä yhdessä sitä vastapäätä Albertinkadulla sijiatsevan virastorakennuksen kanssa. Virastossa sjaitsee tällä hetkellä muun muassa maistraatti.

- Kun me tulimme tähän vuonna 2005, puhuttiin siitä, että tämä pitäisi myydä venäläisille. Silloin se kaatui. Minä olen keskustellut valtionvarainministeriön edustajan kanssa. Hän sanoi, että jo 2005 oli ajatus, jota ei ole hänen mukaansa kuopattu, että tuosta virastotalosta tehtäisiin hotelli ja teatterista tehtäisiin "resepsuuni" ja kokous- ja kongressitila hotellin yhteyteen, Bulevardin teatteriyhdistyksen teatterinjohtaja Reima Jokinen kertoo.

Alun perin Venäläiseksi teatteriksi vuonna 1879 valmistunutta Aleksanterin teatteria on vuosien saatossa remontoitu maltillisesti.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki ilmoittaa Yle Uutisille, että Aleksanterin teatteri tulee jatkossakin säilyttää taiteen ja kulttuurin tilana.