Miljoona euroa Wincapitalle - kokkolalaismies haali rahaa kymmeniltä

Kokkolalaisliikemiehelle luettiin maanantaina käräjäoikeudessa syytteet törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta Wincapitaan liittyvässä huijausjutussa. Toissijaiset syytteet koskevat avunantoa törkeään petokseen ja rahankeräysrikokseen. Asianomistajina on nyt lähes 50 keskipohjalaista. Syytetty kiistää kaikki syytteet.

Kotimaa
Kuvassa oikeudenistunto käräjäoikeudessa
Helena Mehtala / Yle

Syyttäjän mukaan mies on hankkinut Wincapitalle uusia jäseniä ja saanut heidät sijoittamaan siihen varoja uskotellen, että rahat sijoitetaan tuottavasti urheiluvedonlyöntiin tai valuuttakauppaan.

Toisaalta hän on syyttäjän mukaan auttanut jo aiemmin tuomittua Hannu Kailajärveä törkeän petoksen ja rahankeräysrikoksen toteuttamisessa.

Syyttäjän mukaan kokkolalaismies on kerännyt yli 60 ihmiseltä yhteensä yli miljoona euroa. Koko klubi on kerännyt vuosina 2003-2008 yli 10 000 ihmiseltä yli sata miljoonaa euroa.

Syyttäjän mukaan klubi maksoi rahavaroja osalle sen jäsenistä pelkästään myöhemmin mukaan liittyneiden henkilöiden maksamilla varoilla tai aiemmin liittyneiden jäsenten lisäsijoituksista saaduilla varoilla.

Muuta ulkopuolista tulonlähdettä kuin jäsenten sijoitukset klubilla ei ollut. Sen toiminnan päättyessa maaliskuussa 2008 suuri osa jäsenistä menetti sijoittamansa varat tai osan niistä. Syytetty suositteli klubia uusille jäsenille, ja syyttäjän mukaan aiheutti suosituksensa hyväksyneille henkilöille ainakin 437 000 euron vahingon sekä yhteensä yli miljoonan euron vahingonvaaran.

Syyttäjän mukaan petosta on pidettävä törkeänä, koska mies on käyttänyt hyväkseen aiempaa sijoittaja- ja yrittäjätaustaansa. Lisäksi hän on jatkanut jäsenten ja varojen hankintaa vielä senkin jälkeen, kun asiasta oli uutisoitu 2007.

Rahankeräysrikossyytettä syyttäjä perustelee sillä, että mies on Hannu Kailajärven ja muiden henkilöiden kanssa toimeenpannut sen pyramidipelin muodossa tai ketjukirjeeseen verrattavalla tavalla. Uusien jäsenten hankkimisella jäsenelle on luvattu suuria lisätuottoja.

Syyttäjä vaatii myös, että kokkolalaismies tuomittaisiin menettämään valtiolle rikoksen tuottama taloudellinen hyöty eli runsaat kaksi miljoonaa euroa. Itse hän on sijoittanut klubiin varoja 70 000 euroa.

Syytetty kiistää kaikki syytteet

Syytetty kiisti käräjäoikeudessa kaikki syytteet ja vaati, että syyte törkeästä petoksesta tai avunannosta törkeään petokseen hylätään. Hän on edelleen sitä mieltä, että klubin toiminta on ollut laillista liiketoimintaa. Hänen mukaansa klubin jäsenille aiheutunut tappio on johtunut siitä, että viranomaiset ovat keväällä 2008 jäädyttäneet perusteettomasti klubin pankkitilin varat ja hakenut ne takavarikkoon.

Kokkolalaismies vaati myös, että syyte rahankeräysrikoksesta tai avunannosta siihen hylätään.

Käräjäoikeus päätti toimivallastaan

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus joutui ensitöikseen käsittelemään puolustuksen väitteen siitä, ettei Suomen viranomaisilla olisi lakiin perustuvaa oikeutta esittää rahankeräysrikosasiassa rikossyytettä. Väite perustui siihen, että sijoitusklubin kotipaikka oli Isossa-Britanniassa ja sen toiminta oli sallittua siellä.

Syyttäjän mukaan teko on tehty Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla. Tähän myös käräjäoikeus ratkaisussaan päätyi, eli hylkäsi väitteen siitä että sillä ei olisi asiassa legitimaatiota.

Jutun käsittelyyn on varattu Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa seitsemän päivää.