Arkkipiispa rinnastaa profeetat ja ilmastotutkijat

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan ilmastotutkijoiden esittämät tulokset ilmastonmuutoksesta ovat nykyajan profeetallisia viestejä.

Kotimaa
Arkkipiispa Kari Mäkinen.
Henri Kirkanen / Yle

Arkkipiispa Kari Mäkinen on avannut kirkolliskokouksen Turussa. Avajaispuheessaan hän viittasi syyskuussa julkaistuun hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin raporttiin, jossa todetaan, että kasvihuonekaasupäästöt aiheutuvat 95 prosentin varmuudella ihmisten toiminnasta. Raportin mukaan ihminen muuttaa paraikaa maapallon ilmastoa peruuttamattomasti.

- Ilmastonmuutos liittää meidät tiiviisti yhteen. Kun sanon meidät, tarkoitan koko ihmiskuntaa. Kristityn hiilijalanjälki ei eroa ateistin hiilijalanjäljestä. Vaikutus on sama. Ilma jota hengitämme ja tuuli joka puhaltaa eivät tunne kansallisia rajoja tai kirkko- ja uskontokuntien rajoja, arkkipiispa Mäkinen toteaa.

- Tunnistan ilmastoraportissa samaa kaihtelemattomuutta, joka on ominaista Vanhan Testamentin profeetoille. Profeetat asettivat ympäröivän todellisuuden Jumalan tahtoa vasten ja paljastivat sen, mikä särki Jumalan tarkoittaman elämän. Niin ilmastotutkijat nyt tekevät. Heidän viestinsä on tämän päivän profeetallinen viesti. Kirkkojen profeetallinen viesti maailman elämän puolesta ei ole eri kuin IPCC:n (imastonmuutospaneelin) tutkijoiden”, Mäkinen totesi.

Mäkinen kannustaa kirkkoja haastamaan valtioita, talouselämää, kaikkia toimijoita ja koko kulttuuria oikeudenmukaisen vastuun kantamiseen sekä myös yhteisen osallisuuden tunnustamiseen ja katumukseen.

- Rohkeus ja muutos edellyttävät nöyryyttä. Nyt on sen aika. Oma kirkkomme on muun muassa ilmasto-ohjelman, ekopaastokampanjan ja ympäristödiplomien kautta mukana vastuunkannossa, Mäkinen sanoo.