1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Vaikka minulla ei olekaan elämää, on sentään verhoja

Vain tylsistyneet ihmiset vaihtavat verhoja vuodenaikojen mukaan. Ai kauheeta, olen sellainen, kertoo toimittaja Tanja Perkkiö kolumnissaan. Jos on liinavaatelipasto täynnä kauniita verhoja, on ripustettava niitä ikkunoihin sesonkien mukaan. Nyt on talviverhojen vaihtoaika.

Kuva: YLE / Kati Siponmaa

Sain viime viikolla tietää olevani vanha harppu. Ehkäpä siihen on iänkin puolesta syynsä, mutta varsinkin kuulemma siksi, että aion vaihtaa ikkunoihin talviverhot.

”Siis vaihdatko verhot? Hanki elämä!” sain kuulla. Pahaksi onnekseni olin muutama viikko aiemmin vaihtanut käytännön syistä huonekalujen järjestystä olohuoneessa, joka on kuulemma myös merkki siitä, ettei minulla ole mitään järkevää elämää.  

Verhojen ripustaminen on kieltämättä rasittavaa hommaa, jossa allit kipeytyvät. Mutta silti se pitää tehdä. Ai miksi? Siksi, että siinä on niksi! Onneksi sain muilta vanhoilta harpuilta taustatukea.

”Tottakai vaihdan verhoja! Kun kesällä on helteistä ja talo kuuma, siniset Unikko-verhot viilentävät ihanasti tunnelmaa ja talvella taas saa lämpimillä väreillä pakkasesta huolimatta lämpimän tunnelman.” Siinä puhui todellinen Nainen.

Sillä aikuinen nainen vaihtaa verhot ja sanoohan sen järkikin, että kesällä ja talvella on erilaiset vaatteet, myös ikkunavaatteet!

Sillä aikuinen nainen vaihtaa verhot ja sanoohan sen järkikin, että kesällä ja talvella on erilaiset vaatteet.

Keskustelu polveili, luultavasti ns. nuoret eivät näe myöskään tarpeellisena sitä, että säästettäisiin huonelämpöä talven paksummilla verhoilla, mutta kyllä ne oppivat, kun muuttavat vanhaan omakotitaloon ja maksavat lämpölaskunsa itse.

Eivät ne myöskään laita pellavaliinaa pyhäisin, eivät levitä jouluna olkia lattialle, eivätkä postinjakajaa muista suklaarasialla, ne ihmiset, joilla on elämä.

Joku yritti siinä sivussa puhua myös sälekaihtimista, jotka eivät ole verhot ollenkaan, vaan tapa, jolla kodista tehdään konttori. Hyi olokoon, sanoisi mummoni.

Eivät ne myöskään laita pellavaliinaa pyhäisin, eivät levitä jouluna olkia lattialle, ne ihmiset joilla on elämä.

Onko verhojen vaihtaminen siis täysin out ja kalkkisten puuhaa? Eipä tietenkään. Verhojen vaihtamisen yhteydessä ne toiset verhot pestään, niin pestään, tiedoksi teille nuorekkaille, joiden ikkunanpieliä koristavat kärpäsenkakkaiset rätit.

Eipähän siinä, jos verhot vuodesta toiseen roikkuvat paikoillaan, niiden värikin vaihtuu siinä auringon haalistaessa ja pölyn laskeutuessa. Se on vähän kuin vaihtaisi verhot, vaikka ei ole ollenkaan sama, ei pyhä ja tärkeä asia, kuten talviverhojen – ja vielä erillisten jouluverhojen vaihtaminen.