Kartta-aineiston vapauttaminen poiki tuhansia latauksia – työpaikkoja ja sovelluksia luvassa

Maanmittauslaitoksen yli vuosi sitten julkaisema maastotietokanta on poikinut valtavan latausmäärään ja useita sovelluksia. Pienet yritykset ovat jopa palkanneet väkeä käyttämään tietoja sovelluksissaan.

Kotimaa
Maanmittauslaitoksen karttoja tietokoneen ruudulla.
Maanmittauslaitoksen maastotietokannasta on tehty jopa 1,5 miljoonaa latausta.Yle

Maanmittauslaitos antoi vuosi sitten vappuna kartta-aineistonsa kaikkien vapaasti käytettäväksi. Maksuttomuus ja helppous saivat kansalaiset, yritykset ja yhteisöt liikkeelle. Sivuilta ladattiin tietoja kymmenkertaisia määriä aiempaan verrattuna.

Nyt tiedostoja on ladattu jopa 1,5 miljoonaa ja ensimmäinen sovellus niiden pohjalta tehtiin kuukaudessa.

– Aineiston hakijoita oli kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 50 kertaa enemmän kuin koko edellisen vuoden aikana yhteensä, kertoo johtaja Antti Kosonen Maanmittauslaitokselta.

Karttojen ja muun tiedoston latausmäärät eivät yllättäneet Maanmittauslaitosta, mutta silti latauslukemat olivat ensimmäisten kuukausien aikana valtavia.

Kososen tietojen mukaan laitos välitti tuona aikana enemmän tiedostoja kuin yhteensä vuodesta 1985 kevääseen 2012.

– Lisäksi koko se keskeisin tietokanta eli maastotietokanta oli kahden päivän kuluttua vertaisverkoissa. Ja mitä on sitten mennyt jatkojalostajien kautta. Siitä meillä ei ole tietoa, Kosonen jatkaa.

Maanmittauslaitokselle julkaisu tarkoitti myös sitä, että laitos joutui kymmenkertaistamaan nettiliittymänsä ja rakentamaan aivan uudet latauspalvelut.

Kosonen pitää huimia latausmääriä hyvänä osoituksena onnistuneesta julkaisusta.

– Minua ilahdutti myös se, että kun aineistolle oli laadittu niin vapaa lisenssi, niin kaikki noudattivat sitä ja siitä kerrottiin myös eteenpäin. Käyttöehtoja kunnioitettiin varsin hyvin myös jatkojalostuksessa, Kosonen kertoo.

Töitä, säästöjä ja helppoutta

Aalto-yliopisto on selvittänyt julkaistun materiaalin käyttöä ja siitä saatuja hyötyjä.

Kyselyn ensimmäisten tulosten perusteella kansalaisia ja julkisyhteisöjä asiassa on miellyttänyt eniten tietojen lataamisen helppous, ajantasaisuus ja tarkkuus sekä maksuttomuus.

– Osa vastanneista PK-yrityksistä sanoo palkanneensa lisää väkeä kehittämään uusia sovelluksia, kertoo Aalto-yliopiston tutkija Jaana Mäkelä kyselyn alustavista tuloksista.

Mäkelän mukaan osalle yrityksistä palvelujen maksuttomuus oli jopa se kriittinen kohta palkata työvoimaa.

Muuten yritykset painottivat vastauksissaan muun muassa kustannuksia.

– Esimerkiksi tarjousten tekeminen on helpompaa ja työ on nopeampaa ja tarkempaa, kun perustiedot ovat helpommin saatavilla, Jaana Mäkelä kertoo.