"Papilloomarokotteen ainoa haitta pistoskohdan arkuus"

Asiantuntijat ovat ihmeissään pelosta tyttöjen uutta papilloomavirusrokotetta, HPV:tä kohtaan. Kohun vuoksi Pohjois-Karjalan keskussairaalan naistentautien lääkärit suosittelevat nyt julkisesti kohdunkaulan syöpää ehkäisevän rokotuksen ottamista.

terveys
Lyseon peruskoulun 9C-luokan oppilaat Melissa Möttönen, Katri Penttinen ja Juulia Kuusimäki.
Melissa Möttönen (vas), Katri Penttinen ja Juulia Kuusimäki ovat yhdeksäsluokkalaisia, jotka saavat ensimmäisinä HTP-rokotteen. Katri tosin on sen jo saanut. Esa Huuhko / Yle

Kannanotossaan naistentautien lääkärit muistuttavat, että kohdunkaulan syövän esiasteiden hoito ja seuranta on arkipäivää poliklinikalla. Lääkärit tekevät viidestä kuuteen tähystystutkimusta erilaisten muutosten selvittämiseksi, esiasteiden hoitamiseksi ja seurannaksi, jotta syövän kehittyminen estetään.

Lumerokotteeseen verrattuna ainoa lisääntynyt haittavaikutus oli pistoskohdan arkuus.

Johanna Palmroth

Internetissä levinneet väitteet HPV- rokotteen vaarallisuudesta ovat synnyttäneet kyselyjen tulvan sairaalan gynekologeille ja muun muassa kouluterveydenhoitajille. Jaettavaa rokotetta on pistetty maailmalla yli 200 miljoonaa annosta, sitä on tutkittu yli kymmenen vuotta, ja sen teho on kiistaton.

Rokotetutkimuksessa mukana ollut lääkäri ei ole törmännyt haittavaikutuksiin.

- Lumerokotteeseen verrattuna ainoa lisääntynyt haittavaikutus oli pistoskohdan arkuus.

- Totta kai niissä rokotetutkimuksissa, kun nuoret tytöt olivat kyseessä, ja monesti ensimmäinen gynekologinen tutkimus siihen samaan rokotetapahtumaan liittyen, niin jännitystä oli paljon ilmassa ja siihen liittyen pyörtymisiä tapahtui jonkin verran, mutta mitään todellakaan vakavia haittavaikutuksia ei ole, painottaa naistentautien erikoislääkäri Johanna Palmroth Pohjois-Karjalan keskussairaalasta.

Mietintämyssyt kihisevät kodeissa

Tyttöjen vapaaehtoiset rokotukset papilloomavirusta vastaan alkavat kouluterveydenhoidossa kuluvan kuun aikana. Rokotuksiin tarvitaan lupa niin vanhemmilta, kuin tytöiltä itseltään. Asiaa puidaan monissa kodissa parhaillaan.

- Äiti on sanonut, että katsotaan vielä, että onko se ihan järkevää silleen, koska niissä voi kuitenkin olla niitä haittavaikutuksia, pohtii Joensuun Lyseon peruskoulun 9C-luokkalainen Melissa Möttönen.

- Onko se sitten niin hyväksi loppujen lopuksi, mutta luultavasti otan sen, tuumailee puolestaan luokkakaveri Juulia Kuusimäki.

Saman luokan Katri Penttisellä on jo omakohtainen kokemus HPV-rokotteesta. Lähisukulainen sairastaa kohdunkaulan syöpää, ja rokote kiertää jo Katrin kehossa estämässä papilloomavirustartuntaa.

- Vähän pelotti, se otettiin kolme kertaa se rokote, oliko se parin kuukauden välein, Katri muistelee. Ja lisää samaan hengenvetoon suosittelevansa rokotteen ottamista kaikille kavereilleen.