Evira pysyy lujana koirajärjestöille: "Ulkomainen tuontieläin on aina riski"

Ulkomaiset koira-adoptiot lisääntyvät vauhdilla. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kaikkiin tuontieläimiin liittyy aina sairausriski, vaikka niiden tuonti olisi miten sääntöjen mukaista tahansa. Koiria pelastavat järjestöt vaativat Eviralta näyttöä riskeistä.

Kotimaa
Eviran tautipelko ei ole tätä päivää, väittää Kulkurit ry:n Taija Jolanki.
Eviran tautipelko ei ole tätä päivää, väittää Kulkurit ry:n Taija Jolanki. YLE / Isto Janhunen

Hylättyjä ja kidutettuja koiria on ryhdytty pelastamaan adoptoimalla niitä Suomeen. Eläimiä tuodaan esimerkiksi Romaniasta, missä löytökoiraongelma on Euroopan pahin. Pelastusjärjestöt vakuuttavat, että ne noudattavat tiukasti Eviran vaatimuksia, kuten rokotusohjelmia. Eviran kanta tuontikoiriin on silti jyrkkä ei.

- Eviran mielestä kaikki tuontikoirat ovat samaa massaa. Evira niputtaa yksityiset, paperittomat tai salaa väärin paperein tuodut koirat samaan nippuun pelastusjärjestöjen tuomien koirien kanssa, syyttää Taija JolankiRescueyhdistys Kulkurit ry:stä.

Ylitarkastaja Virva Valle eläinten terveys- ja hyvinvointiyksiköstä ei ymmärrä väitettä.

- Rescueyhdistykset toimivat toki eri tavalla kuin yksityiset tuojat. Sama velvollisuus pätee kuitenkin molempiin. Meillä on Suomessa toistaiseksi erittäin hyvä eläintautilanne. Emme haluaisi, että tänne tuodaan eläimiä, joissa voisi olla tauteja.

Jolanki vaatii näyttöä todellisesta tautiriskistä. Hän epäilee, ettei Eviralla ole ajantasaista tietoa esimerkiksi Romanian koirien terveystilanteesta.

- Heti kun Evira pystyy näyttämään, että tämä kyseinen koira on tuonut tämän kyseisen taudin, paneudun asiaan enemmän, haastaa Jolanki Suoran linjan haastattelussa.

- Varsinaista omaa tutkimusprojektia ei Evirassa ole, mutta esim. Norja on kieltänyt Romaniasta tuodut löytökoirat oman tutkimustietonsa perusteella. Puhumme riskistä. Mielelläni näkisin, että rescuejärjestöt ymmärtäisivät tämän ja ottaisivat asian omakseen, perustelee Valle.

Raivotauti ei ole ainoa uhka

Evira tiedotti lokakuussa raivotautitapauksista, joissa Alankomaihin Bulgariasta tuotuja koiria todettiin sairaiksi (siirryt toiseen palveluun). Tiedotteen mukaan poikkeuksellista tapauksessa on se, että koirat ovat lemmikkieläinpassien mukaan saaneet raivotautirokotuksen ennen tuontia. Ylitarkastaja Vallen mukaan tällaiset esimerkit osoittavat, että raivotautia on liikkeellä Euroopassa. Esimerkiksi Romania on tänä vuonna ilmoittanut EU:n eläintautijärjestelmän kautta 365 rabiestapausta.

- Sitä paitsi löytökoirassa voi olla muitakin sairauksia kuin raivotauti tai heisimato, joita me nyt lain mukaan valvomme, muistuttaa Valle.

Eviraan on kantautunut myös tietoa yksityisten eläinlääkäreiden hoidossa olevista potilaista, joilla on löytökoiratausta, ja ne sairastavat erilaisia vakaviakin tauteja, kuten penikkatautia, parvoripulia, sydänmatotautia, leptospiroosia, babesioosia, salmonellaa ja tuberkuloosia.

Lisää rajavalvontaa?

Taija Jolanki ihmettelee, miksi Evira ylipäätään sallii koirien tuonnin Suomeen, jos tautiriski on niin iso. Yhteisymmärrys tuntuu löytyvän rajavalvonnasta.

- EU:ssa on vapaa liikkuvuus. Voisi olla hyvä, jos säännöllisiä rajatarkastuksia olisi. Se varmasti pysäyttäisi osan laittomista tuonneista ja samalla taudeista jo rajalle, uskoo Virva Valle.

-Kyllä. Eviran pitäisi ehdottomasti vaatia rajavalvontaa ja keskittyä niihin koiriin, joita tuodaan esimerkiksi Virosta ja muista Baltian maista väärillä papereilla. Valitettavasti niistä valtaosa on myös pentutehdaskoiria, toteaa Jolanki.

Voiko maailman parantaa koira kerrallaan? Katso Yle Uutiset Suora linja sekä Suoran linjan Nettijatkot aiheesta 31.10.2013.