Uusi sukupuoliteitse tarttuva tauti on huonosti tunnettu Suomessa

Mykoplasma genitalium on sukupuoliteitse tarttuva mikrobi, jonka merkitys taudinaiheuttajana on varmistunut viime vuosien aikana. Maailmalta on saatu erilaisia tuloksia taudin yleisyydestä ja oireista, mutta Suomessa sitä ei vielä ole tutkittu. Tauti saattaa muistuttaa klamydiaa oireiltaan, ja usein siihen myös tepsii sama hoito.

terveys

Hengitystietulehduksia aiheuttava keuhkomykoplasma tunnetaan Suomessa hyvin. Genitaalialueella elävät mykoplasmat ovat sen sijaan jääneet vähemmälle huomiolle. Kansainväliset tiedepiirit ovat kuitenkin viime vuosina alkaneet vakuuttumaan Mykoplasma genitaliumin merkityksestä taudinaiheuttajana.

– Ongelmana on ollut, että pientä bakteeria on vaikea tutkia laboratoriossa. Maailmalla on ollut reilut kymmenen vuotta käytössä hyvä testi, mutta Suomessa asiaa ei ole juurikaan tutkittu, koska meillä ei ole ollut mitään diagnostiikkaa, jota tähän olisi voitu käyttää, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUSin sukupuolitautiklinikalta.

Oireet muistuttavat klamydiaa

Mykoplasma tarttuu sukupuoliteitse ja sen oireet muistuttavat klamydiaa. Miehillä saattaa esiintyä kirvelyä virtsatessa ja naisilla epämääräisiä alavatsakipuja, valkovuotoa tai häiriöitä kuukautiskierrossa.

Mykoplasma genitaliumia ei vielä ole luokiteltu varsinaiseksi seksitaudiksi maailmalla, mutta se tarttuu seksiteitse.

iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back

– Naisten kohdalla vaikutukset ovat epäselvempiä kuin miehillä. Epäillään, että näillä oireilla voi olla yhteyttä Mykoplasma genitaliumiin, mutta tarvitaan vielä lisää tietoa. Eri maista on tullut erilaisia kirjoituksia. On ajateltu, että mykoplasma voi aiheuttaa kohdunkaulan tulehduksen. Se saattaa myös yhdessä muiden bakteerien kanssa aiheuttaa oireisen taudin, Hiltunen-Back sanoo.

Suomessa vain Yhtyneillä Medix laboratorioilla on ollut noin vuoden ajan käytössä diagnostiikka, jolla Mykoplasma genitalium voidaan todentaa. Laboratorion mukaan mikrobi voi aiheuttaa myös hedelmättömyyttä, naisilla munanjohdinten arpeutumisen kautta ja miehillä lisäkivestä vaurioittamalla.

Antibiootti tepsii

Suomessa klamydiaa hoidetaan atsitromysiini-antibiootilla, joka usein tepsii myös Mykoplasma genitaliumiin. Siksi tauti saattaa jäädä huomaamatta, vaikka se saataisiinkin hoidettua klamydian lääkityksellä.

– Klamydian hoitoon käytetty antibiootti hoitaa noin 95 prosenttia tapauksista, Hiltunen-Back kertoo.

Toisaalta Mykoplasma genitalium saattaa olla monilla myös täysin oireeton.

– Bakteeria voi löytyä myös terveiden ihmisten limakalvoilta ilman minkäänlaisia oireita. On ajateltu, että osa kannoista on ihan harmittomia.

Harvinaisempi kuin klamydia

Suomessa ei vielä ole tietoa Mykoplasma genitaliumin yleisyydestä, mutta Yhtyneille Medix laboratorioille tänä vuonna lähetetyistä näytteistä noin kuusi prosenttia on varmistunut positiiviseksi.

– Meille tulee näytteitä ympäri Suomea niin yksityiseltä kuin julkiseltakin puolelta, sanoo laboratorion kliinisen tutkimuksen asiantuntija Marika Havana.

Kansainvälisissä tutkimuksissa oireista tai oireetonta infektiota on todettu 4,5 prosentilla sukupuolitautien poliklinikoiden potilaista. Suomessa tilanteeseen saataneen selvyyttä tulevaisuudessa.

– Se jää nähtäväksi, kun pystytään aloittamaan tutkimukset, joissa selvitetään bakteerin yleisyyttä Suomessa tarkemmin. Aika näyttää, Hiltunen-Back sanoo.

Joka tapauksessa Mykoplasma genitalium on huomattavasti klamydiaa harvinaisempi. Hiltunen-Backin mukaan sitä on syytä epäillä vasta sitten, jos potilas on saanut hoidon klamydiaan, mutta kärsii edelleen oireista.

Mykoplasma genitaliumilta voi myös suojautua samalla tavalla kuin klamydialta eli käyttämällä kondomia.