Terveyskeskukset kilpailevat asiakkaista - "Houkuttelin äitinikin käyttämään naapurikunnan palveluita"

Terveyspalveluiden vapaa valinta on tuomassa kilpailua terveyskeskusten välille. Vuoden vaihteen jälkeen asiakas saa valita, missä häntä hoidetaan. Esimerkiksi Juvalla terveyspalveluita markkinoidaan nyt myös naapurikuntiin.

Kotimaa
Juvan terveykeskus.
Adam Bellgrau / Yle

Sulkavalainen Jenni Suutari on nyt parin vuoden ajan käyttänyt Juvan terveyskeskusta, vaikka palvelut löytyisivät myös lähempää omasta kunnasta Sulkavalta. Pari vuotta taaksepäin Suutari oli tyytymätön kuntansa palvelutilanteeseen.

- Sulkavalla oli tilanne, että ei ollut lääkäripalveluita saatavilla eikä päivystystä. Päivystyksellisesti lähin paikka olisi ollut Savonlinna. Päätin sitten kokeilla tänne päin ja täältä sitten aukesi terveyspalvelut paremmin, Jenni Suutari kertoo ratkaisustaan.

- Jos saa hyvin palvelua ja nopeasti sekä pääsee hyvin hoitoon, niin mieluummin ottaa kilometrejä tännepäin sitten.

Jenni Suutari
Jenni SuutariAdam Bellgrau / Yle

Jennin lisäksi Sulkavalta on Juvalle terveydenhoitoasioissa ajellut parikymmentä muutakin.

- Myös äitini käyttää suosituksestani Juvan palveluja jatkossa.

Kilpailu kovenee

Jatkossa Juvan terveyskeskuksessa halutaan palvella myös muiden naapurikuntien asukkaita. Terveydenhuoltolaki mahdollistaa vuoden alussa sen, että ilmoittamalla nykyiseen ja tulevaan hoitopaikkaan, asiakkuutensa voi siirtää mihin tahansa Suomessa.

Terveyspalveluita ei voi kuitenkaan shoppailla sieltä täältä, sillä vähintään vuodeksi sitova siirto pitää sisällään kaikki tarjotut palvelut.

Juvalla asiakkaita haalitaan naapurikunnista muun muassa palvelutason turvaamiseksi.

- Nämä on sellaisia palveluita, joita joka vuosi arvioidaan, että onko meillä resursseja tuottaa näitä. Näemme sen niin, että ulkopaikkakuntalaisten avulla pystytään pitämään täällä Juvalla ja tarjoamaan hyvää, paikallista perusterveydenhuoltoa, Juvan terveyskeskuksen johtava lääkäri Eeva Björkstedt sanoo.

Juvan terveyskeskuksen johtava lääkäri Eeva Björkstedt.
Juvan terveyskeskuksen johtava lääkäri Eeva Björkstedt.Adam Bellgrau / Yle

Kilpailu kehittää?

Juvalla tavoitellaan viiden prosentin lisäystä avohoitopalvelujen kävijämääriin ja 3 prosentin lisäystä hammashoidon puolella. Asiakasmäärissä puhutaan kymmenistä tai enimmillään sadoista.

- Jos isompia määriä tulee, niin omaa palvelurakennetta on tarkasteltava. Mutta Etelä-Savon väestöpohja ei ole niin iso, että tänne nyt tuhansia olisi odotettavissa, Juvan terveyskeskuksen johtava lääkäri Eeva Björkstedt laskee.

45 kilometrin päässä Mikkelissä markkinointipuuhiin ei ryhdytä näin aktiivisesti, mutta kamppailu asiakkaista nähdään hyvänä.

- Kilpailu kyllä tehostaa tätä meidän omaakin toimintaa. Näen sen positiivisena, että mietitään kilpailun näkökulmasta, jotta saamme pitää ne potilaat, joita meillä on, Mikkelin terveystoimen johtava ylilääkäri Hans Gärdström arvioi.

- Meidän on entistä tarkemmin mietittävä millaisia palveluja me täällä tuotamme ja miten tuotamme. Niiden palvelujen laatuun on kiinnitettävä huomiota, Juvan terveyskeskuksen johtava lääkäri Eeva Björkstedt täsmentää kilpailun merkitystä.