Influenssarokote tarjotaan myös riskiryhmäläisen omaiselle

Influenssarokotteita jaetaan tänä vuonna myös riskiryhmäläisten omaisille. Tänä vuonna on mahdollista ottaa myös pneumokokkirokote.

Kotimaa
Käsien pesua kylpyhuoneessa.
Yle

Viime ja edellisvuonna sikainfluenssaan liittyvä rokotuskohu laski lasten ja aikuisten influenssarokotusten määriä.

- Nyt rokotusten alkumetreillä näyttää, että erityisesti ikäihmiset ja riskiryhmät ovat hyvin liikkeellä. Mukana on myös riskiryhmiin kuuluvien omaisia, kertoo oululaisen Tuiran terveysaseman palveluesimies Marja Takalo-Eskola.

Tänä vuonna riskiryhmiin kuuluvien läheiset saavat ensimmäistä kertaa rokotteen ilmaiseksi.

Todistusta ei tarvita, vaan uskomme, kun joku kertoo tarvitsevansa rokotteen läheisen sairauden vuoksi.

Marja Takalo-Eskola

- Todistusta ei tarvita, vaan uskomme, kun joku kertoo tarvitsevansa rokotteen läheisen vakavan sairauden vuoksi.

Mahdollisuus pneumokokkirokotteeseen

Tänä vuonna tarjotaan myös mahdollisuus ottaa pneumokokkirokote, joka estää tyypillisimpiä hengitystieinfektioita. Pneumokokkirokotetta on tarjottu erityisesti lapsille sekä muille riskiryhmille, joilla on heikentynyt vastustuskyky.

Rokotteisiin on esimerkiksi Oulussa varauduttu niin hyvin, että Takalo-Eskola uskoo jokaisen halukkaan saavan pistoksensa.

- Viime vuosina yli jääneitä pakkauksia on jouduttu palauttamaan keskusapteekkiin, joten olemme olleet hyvin varautuneita.

Influenssat saattava pahentua

Takalo-Eskolan mukaan liikkeellä olevat influenssat saattavat parantua vuosi vuodelta, joten hänen mielestään riskiryhmiin kuuluvien kannattaa ottaa rokote. Rokotekohusta huolimatta Takalo-Eskola ei usko, että influenssarokotteesta olisi mitään haittaa, ja hän aikoo ottaa rokotteen itsekin.

- Riskiryhmiin kuulumattomat saavat halutessaan rokotteen lääkärin reseptillä ja rokotteen voi käydä ottamassa julkisella puolella, työterveydessä tai yksityisessä terveydenhuollossa.