Tukes julkaisee Vihtavuoren suuronnettomuusvaaran tutkinnan tulokset

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo, minkälaisen vaaran ruutitehtaan räjähdysvaara aiheutti Laukaan Vihtavuoressa heinäkuussa. Samalla Tukes antaa toimenpidesuositukset rähjähdetehtaille.

Kotimaa

Tukes järjestää tiistaina klo 10 tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan, kuinka suuren vaaran Forcit-ruutitehtaan räjähdysvaara aiheutti Vihtavuoressa heinäkuussa.

Tiedotustilaisuudessa käydään läpi Tukesin tutkintaryhmän tekemä onnettomuustutkinta Vihtavuoressa ja tutkinnan perusteella annetut toimenpidesuositukset räjähdetehtaille.

Samalla käydään läpi tutkinnasta nousseet tarpeet Tukesin oman valvonnan kehittämiseksi ja lainsäädännön täsmentämiseksi.

Laukaan Vihtavuoressa evakuoitiin 10. heinäkuuta yli 2 000 asukasta ruutitehtaan räjähdysvaaran vuoksi.

Vihtavuoren Forcitin tehtaan alueella sijaitsevaan, noin kuutiometrin kokoiseen jätekonttiin oli päässyt sinne kuulumatonta ainetta, mikä aiheutti kemiallisen reaktion.

Noin viikkoa myöhemmin selvisi, että vaaratilanteen aiheuttaneessa jätekontissa oli räjähdysainetta, rikkipitoista malmia ja kaksi aloitepanosta. Aineet olivat peräisin Pyhäsalmen kaivoksesta Pyhäjärveltä. Onnettomuustutkintakeskus arvioi, että suuronnettomuuden riski on ollut Vihtavuoressa todellinen ja vakava.