Bangladesh nostamassa vaatetyöläisten vähimmäispalkkoja

Ammattiliittojen edustaja painottaa, että uusikin minimipalkka olisi selvästi pienempi kuin esimerkiksi Intiassa, Kiinassa ja Vietnamissa.

Bangladesh aikoo korottaa tekstiiliteollisuudessa työskentelevien vähimmäispalkkoja 76 prosentilla. Jatkossa minimipalkka olisi 67 dollaria kuukaudessa, mikä on edelleen maailman alhaisin summa.

Viranomaisista sekä vaateteollisuuden ja ammattiliittojen edustajista koostuva paneeli äänesti asiasta maanantaina. Enemmistö kannatti 67 dollarin kuukausipalkkaa, mutta tehtaiden omistajat pitivät lukua liian suurena.

– Tämä on tunteellinen päätös, joka ei huomioi realiteetteja. Tämä tuhoaa kilpailuetumme, sanoi omistajia edustanut Arshad Jamal Dimu viitaten Kiinan tekstiiliteollisuuteen.

Työntekijöiden puolta pitänyt ammattiliittojohtaja Sirajul Islam Rony puolestaan olisi kaivannut esitettyä suurempaa korotusta.

– Vähimmäispalkat Kambodžassa ja Intiassa ovat 80 dollarin tienoilla. Tätä enemmän maksetaan Vietnamissa, Indonesiassa ja Kiinassa, Rony muistutti.

Bangladeshin vaatetyöläisten olot ovat olleet suurennuslasin alla huhtikuussa sattuneesta onnettomuudesta lähtien. Tuolloin Rana Plazan tehdas Dhakan lähellä romahti ja yli 1 100 työntekijää sai surmansa.

Sittemmin maassa on sattunut myös muita tehdasonnettomuuksia. Seurauksena työntekijät ovat lakkoilleet ja osoittaneet mieltään kaduilla.

Jotta uusi vähimmäispalkka tulisi voimaan, on hallituksen vielä hyväksyttävä päätös. Näin on käynyt vastaavien äänestysten jälkeen vuosina 2006 ja 2010.