Hyppää sisältöön

Lohjalaislapsilla EHEC:in aiheuttamaa ripulia

Neljä päiväkoti-ikäistä lasta on sairastunut EHEC-kolibakteerin aiheuttamaan ripuliin Lohjan alueella. Tartunnat on todettu tämän ja viime viikon aikana. EHEC aiheuttaa äkillisesti alkavia voimakkaita vatsakipuja ja ripulia, joka muuttuu usein veriseksi.

Kuva: Bodo Marks / EPA

Päällimmäinen epäily EHEC-bakteerin alkuperästä kohdistuu tällä hetkellä Perttilän keskuskeittiössä valmistettuun ruokaan. Lohjan kaupungin terveystarkastaja Heikki Karvonen kertoo, että näytteitä ulkomaalaisista vihanneksista tutkitaan parhaillaan. Tuloksia näytteistä on luvassa keskiviikkona iltapäivällä.

EHEC eli enterohemorraaginen Escherichia coli aiheuttaa yleensä lapsille ärhäkämmän tartunnan kuin aikuisille. Aikuiset voivat olla jopa täysin oireettomia.

Oireet alkavat 3-4 päivän kuluttua tartunnasta. Tartunta varmistetaan ulostenäytteestä.

EHEC-bakteeria löytyy pääasiassa nautojen, vuohien ja lampaiden ulosteesta. Tavallinen tartuntalähde on bakteeria kantava eläin tai ihminen, riittämättömästi kuumennetut elintarvikkeet tai bakteerin saastuttama vesi. Tartuntaa voi välttää hyvällä käsihygienialla. Lisäksi naudan ja lampaan liha on syytä kuumentaa kypsäksi ja etenkin ulkomaiset kasvikset tulee huuhdella hyvin. Raakaa lihaa ja kasviksia ei pidä käsitellä samoilla välineillä. Pastöroimattoman maidon ja siitä valmistettujen tuotteiden juomista ja syömistä on syytä välttää.

Tartuntaa epäileviä kehotetaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseensa.