Takka-ekspertti: Sytytä klapit aina päältä

Puulämmityksen lyhyt oppimäärä: Kuiva koivu on klapeista parhain. Puulämmittäjän näppärin neuvonantaja on vuosittain vieraileva nuohooja. Tehokkain takkatuli sytytetään aina yltä. Näin ohjeistaa Motivan asiantuntija.

Kotimaa
Kirsi Sivonen
Talven lämmityslaskua voi pienentää merkittävästi puulämmityksellä. Siinäkin on omat niksinsä. Motivan asiantuntija Kirsi Sivonen kertoi Aamu-tv:ssä, miten säästät selvää rahaa.

Talvi tekee tuloaan ja lämmityslaskut levenevät. Puulämmittäjä voi säästää pitkän pennin oikeaoppisella takkatulella.

Vastoin yleistä takkatunnelmoijien tapaa tuli pitäisikin sytyttää klapien päältä, sanoo energianeuvoja jakavan Motivan asiantuntija Kirsi Sivonen Ylen aamu-tv:ssä.

Syy tähän ovat puussa olevat haihtuvat ainesosat. Myös ne ovat palavia.

– Kun sytytetään päältäpäin, saadaan poltettua myös haihtuvat ainesosat. Puusta saadaan kaikki hyöty irti, Sivonen perustelee.

Energiatehokkuutta kannattaa hakea myös asettelulla. Tiipii-tyyliin pystykkäin pantuja halkoja parempi malli on laakapino, jossa on isot klapit alla ja pienet yllä.

Klapeilla iso hintahaitari

Itse puut kannattaa kilpailuttaa. Motivan Kirsi Sivosen mukaan hintahaitari on yllättävän suuri, ja pelkästään netissä on monta eri yrittäjää, joiden väliltä valita klapikuriirinsa. Nettitilauksen etuna on se, että usein halot toimitetaan kotiovelle asti.

– Toki voisi kuvitella, että paikallinen toimittaja on helpoin ja halvin. Eihän yleensä kannata kovin pitkiä matkoja kuljettamaan, Sivonen kertoo.

Nuohoojalta kannattaa kysellä parhaat vinkit, kuinka juuri omaa tulisijaa tulisi käyttää.

Hintavertailulle helpotukseksi Sivonen neuvoo, että pinokuutioon mahtuu merkittävästi enemmän puuta kuin heittokuutioon. Pinokuutiossa halot ovat sananmukaisesti nätisti pinossa, kun heittokuutiossa ne ovat sikin sokin.

– Noin 1,5 pinokuutiota vastaa noin yhtä kiintokuutiota, selventää Sivonen. – Sitten taas noin 2,5 heittokuutiota vastaa yhtä kiintokuutiota.

Eniten puulämmittäjä säästää tietenkin silloin, kun tekee puunsa itse. Sivosen mukaan rivitaloasunnossa voi hyvin asua suurimman osan vuodesta puulämmityksellä. Vähintäänkin kannattaa säätää patterit pienemmälle, Sivonen muistuttaa.

Nuohooja tietää parhaat vinkit

Yksityiskohtaisia takkavinkkejä varten Sivonen suosittelee rohkeasti käyttämään säännöllistä vierasta.

Kun sytytetään päältäpäin, saadaan poltettua myös haihtuvat ainesosat.

– Nuohooja on asiantuntija, joka tulee kotiin kerran vuodessa. Häneltä kyllä kannattaa kysellä parhaat vinkit, kuinka juuri omaa tulisijaa tulisi käyttää.

– On lakisääteistä, että nuohooja käy kerran vuodessa nuohoamassa ja tarkistamassa, että kaikki on kunnossa paloturvallisuudenkin kannalta.

Puolet suomalaisista asuu pientaloissa.

– Noin 40 prosentissa on tulisija, ja se määrä tulee varmasti kasvamaan, asiantuntija ennustaa.