1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valtio lopettaa nahkiaiskorvaukset

Säännösteltyjen jokien nahkiaisenpyytäjät ovat vuosikymmeniä saaneet saalismenetyksistä valtiolta pieniä korvaussummia. Korvauksista päätettiin esimerkiksi Kalajoella 1980-luvulla. Nyt pienten saaliskorvausten tulo loppuu. Nahkiaisenpyytäjille esitetään isoa kertakorvaussummaa, jolla säännöstelyn aiheuttamat menetykset kuitattaisiin kokonaan ja yhdellä kertaa.

Kuva: Kalle Niskala / YLE

Korvausprosessin muutoksesta ovat hyvillään niin virkamiehet kuin kalastajatkin. Prosessi on ollut työläs ja raskas, summaa Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen hydrobiologi Jukka Tuohino.

–  Tämä on valtiolle raskas prosessi. Ensin pyytäjät pitävät saalista kirjaa, seuraavaksi lasketaan korvaukset ja sitten vielä kierrätetään hakemuksia Avi- ja Ely-keskuksissa. Tämä on oikeastaan kaikkien kannalta paras ratkaisu, uskoo Hydrologi Jukka Tuohino.

Kalajoella nahkiaismenetysten korvauksista päätettiin joen patoamispäätösten yhteydessä vesioikeudessa 1980-luvulla. Korvauksista sovittiin silloisten nahkiaispyytäjien kanssa. Tuolloin haittaa kokeneiden pyytäjien joukko on kymmenissä vuosissa supistunut vajaaseen 20 kalastajaan. Heille viiden-kuuden vuoden välein tilitetty korvaussumma on viime aikoina ollut vajaat 20 000 euroa.

Kalajoen osalta nahkiaispyytäjien kertakorvaussummaksi esitetään 320 000 euroa. Samalla kalastajille maksettaisiin takautuvasti korvaus vuosilta 2006-2012 eli yhteensä 150 000 euroa. Korvauksen saajina ovat Kalajoen alaosan kalastuskunnat ja yksityisiä pyytäjiä eli ne, joita 1980-luvulla tehty päätös koskee. 

Ely-keskuksen esitys on parhaillaan aluehallintoviraston käsittelyssä. Päätöksiä odotetaan ensi vuonna.

 Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen hydrobiologin Jukka Tuohinon mukaan myös nahkiaisen pyytäjät pitävät vuosittaista korvausjärjestelmää aikansa eläneenä. Tuohinon mukaan säännöstelyllä ei ole juurikaan enää vaikutusta nahkiaiskantaan. Tutkimusten perusteella säännöstelyn vaikutus on vähentynyt vuosi vuodelta, ja nahkiaissaalit ovat pysyneet tasaisina viimeiset 15 vuotta.

Joen säännöstely on esimerkiksi virtauksen voimakkuuden säännöstelyä. Virran vaihtelu irrottaa joen pohjasta myös kiintoainesta, mikä myös heikentää saalismääriä.

Etelämpänä, Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus on tänä vuonna esittänyt maksettavaksi Kaitforsin voimalaitoksen ja Perhonjoen alaosan säännöstelyn haitoista nahkiaisen pyytäjille hiukan yli 700.000 kertakorvausta.