1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuoden kultaseppä Essi Pullinen: Töitä on vain, jos perustaa oman yrityksen

Kädentaitojen ja paikallisuuden arvostaminen lisäävät kiinnostusta kultasepän ammattiin. Vuoden Kultaseppä 2013 -tunnustuksen saanut lahtelainen Essi Pullinen sanoo korumuotoilijoiden koulutuksen voivan hyvin.

Kotimaan uutiset
Essi Pullinen työhuoneellaan.
Hanna Lumme / Yle

Vuoden Kultaseppä 2013 on Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituurin muotoilun koulutusvastaava, korumuotoilun opettaja ja kultaseppä Essi Pullinen. Tunnustuksen myönsi Suomen Kultaseppien Liitto.

Pullisesta palkinto on huikea.

- Minulla on haaveita, mitkä yritän toteuttaa. Se tuo näkyvyyttä koulutukselle ja omalle työlle. Arvostan tunnustusta erittäin paljon, koska tätä ei voi itse hakea vaan se myönnetään. Saan olla kunniakkaassa seurassa. Jää nähtäväksi, miten hyödynnän palkinnon. Kaikkea ei uskalla sanoa ääneen, hän sanoo ja hymyilee.

Vaikka Essi Pullisen päätyö on opettaa tulevia korumuotoilijoita, hän pitää ammattitaitoaan yllä tekemällä koruja myös itse.

- Olen kehitellyt tekniikkaa, jossa saadaan aikaan kiinnostavia rakenteita ilman juotoksia. Kun tekee itse, myös opettajana on helpompaa, kun tietää, mistä puhuu. Työ on erittäin antoisaa, kiinnostavaa ja haastavaa. Opiskelijat pitävät virkeänä ja ajassa kiinni.

Hyvät työnäkymät

Korumuotoilun koulutus voi Suomessa Pullisen mukaan hyvin. Ammattikorkeakoulutasolla alaa opiskella voi Kuopiossa ja Lahdessa.

Hän pitää Lahden ammattikorkeakoulun opetusta ainutlaatuisena, sillä aloituspaikkoja on joka vuosi. Toisen asteen koulutus on myös toistaiseksi selvinnyt koulutuspaikkaleikkauksista.

Arvostan tunnustusta erittäin paljon, koska tätä ei voi itse hakea vaan se myönnetään.

Essi Pullinen

Kultaseppien työnäkymät ovat Essi Pullisen mukaan Suomessa hyvät. Joskin työpaikkoja on tarjolla niukasti, jos ei itse työllistä itseään.

- Suomessa on vain kolme isoa yritystä, joilla työntekijätarve on täysi. Viime vuosina trendi on ollut, että opiskelijat perustavat omia yrityksiä. Se on usein myös heidän haaveensa. Pääsykokeissa kaikki viime vuonna haastatellut halusivat yrittäjäksi.

Pitkän linjan kultasepän ja korumuotoiluopettajan mukaan alan arvostus on lisääntynyt siinä, missä kädentaitoja yleisesti suitsutetaan.

- Se on selvästi huomattavissa. Globalisaation rinnalla paikallisuus ja kädentaidot viestittävät toisenlaisia arvoja kuin globalisaatio on aiemmin tuonut mukanaan, Essi Pullinen sanoo.

Lue seuraavaksi