Tuulivoimala raivostuttaa Ikaalisissa - "Jonakin kauniina päivänä se on tuosta pois"

Tuulimyllyn kolina, humina ja välke piinaavat mökkiläisiä ja asukkaita Ikaalisissa. Lähimmät mökit ja talot ovat vain 400 metrin päässä kiusankappaleesta.

Kotimaa
Tuulimyllyn lavat taivasta vasten.
Mihalis Kouloumbis / Yle

Pirkanmaalle halutaan lisää tuulivoimaa, ja viime aikoina on selvitetty tuulivoimaloille sopivia alueita. Vaikka myllyjä on Pirkanmaalla vielä vähän, Ikaalisiin niitä on kohonnut jo peräti kaksi. Erityisesti toinen niistä on suututtanut lähialueen asukkaat.

Saksasta käytettynä tuotu 600 kilowatin voimala pystytettiin noin vuosi sitten Luhalahden Aljonvuoren huipulle. Voimala pitää lähiseudun väen mukaan liian kovaa ääntä ja aiheuttaa häiritsevää välkettä lähistön asuntoihin ja mökkeihin.

Neljännesvuosisadan rauha meni vuodessa

Kymmenet asukkaat yrittivät valituksineen estää tuulivoimalan tuloa, osa korkeinta hallinto-oikeutta myöten. Nyt toivotaan tuulivoimalan purkamista, kertoo Luhalahdella mökkeilevä Erkki Vuorinen.

Mökkini on ollut tässä 25 vuotta, ja tuulimylly on yhdessä vuodessa vienyt rauhan.

Erkki Vuorinen

- Itselleni voimalasta ei koidu näköhaittaa, mutta ääni on kamala. Mökkini on ollut tässä 25 vuotta, ja tuulimylly on yhdessä vuodessa vienyt rauhan. Onneksi se on vanha romu, joka on ollut välillä pitkiäkin jaksoja rikki, mies hymähtää.

Vuorisen mökki sijaitsee 430 metrin päässä tuulivoimalasta.

- Myllyjä pystyteltäessä pitäisi huolehtia desibeleistä ja etäisyydestä lähimpiin asuntoihin. Täällä lähimmät talot ovat 400 metrin päässä voimalasta, ja meteli kantaa järven yli ja kuuluu häiritsevästi jopa parin kilometrin päässä.

Asukkaita ei kuultu

Helena Pakarisella on ollut mökki Sipsiönjärven rannassa jo 15 vuotta. Hän harmittelee, ettei asukkaiden valitusta otettu edes käsittelyyn tuulivoimalaa suunniteltaessa.

Jonakin kauniina päivänä mylly on vielä tuosta pois.

Helena Pakarinen

- Meillä oli ihan hyvät perusteet. Tavallisen tuulivoimalamelun lisäksi täällä häiritsee se, että vanhasta laitteesta lähtee kolinaa, joka ei edes kuulu myllyn normaaliin toimintaan. Näkymä ei ollut ympäristölautakunnan mielestä hallitseva, mutta paikan päällä näkee selvästi, ettei tuulivoimala sovellu maisemaan yhtään.

Asukkaat eivät ole lannistuneet, vaan jatkavat valituskierrettä sinnikkäästi.

- Ensinnäkin tuulimylly pitää korjata, että saataisiin ylimääräiset kolinat pois. Sen jälkeen pitää tehdä hallinto-oikeuden päätöksen mukainen melumittaus, jotta desibelit eivät ylitä lupapaperissa määriteltyjä rajoja. Ja jonakin kauniina päivänä mylly on vielä tuosta pois, Helena Pakarinen haaveilee.

Koko piha välkkyy ja paukkuu

Marko Vuorela on pitänyt Ikaalisissa hevostilaa vuodesta 2008. Vuosi sitten tilan viereen ilmestynyt mylly hiertää miehen mieltä.

Tässä tehdään nyt kiusaa mökkiläisille ja asukkaille.

Alpo Kaihu

- Metsästä kantautuu ruma ääni, aivan kuin joku paalaisi jatkuvasti. Kääntyillessään ja tuulta etsiessään voimala paukkuu, ja sen varjo saa koko pihamme välkkymään.

Kymmenen vuotta alueella asuneelta Alpo Kaihulta riittää ymmärrystä tuulivoimalle, kunhan paikat on mietitty tarkkaan.

- Tuulimyllyt pitää pystyttää tuulipuistoihin, eikä ihmisasutuksen keskelle. Tässä tehdään nyt kiusaa mökkiläisille ja asukkaille.