M23-kapinalliset laskevat aseensa itäisessä Kongossa

Kapinallisjärjestön johdon mukaan kaikkien pääosastojen komentajia on pyydetty valmistamaan joukkonsa aseista luopumiseen ja kotiutumiseen. Kongon hallitus kertoi aiemmin ajaneensa kapinalliset pois kahdesta keskeisestä tukikohdasta.

Ulkomaat
M23-kapinallisryhmän taistelijoita Kongossa.
M23-kapinallisryhmän taistelijoita Kongossa vuosi sitten marraskuussa 2012.Dai Kurokawa / EPA

Kongon demokraattisessa tasavallassa toimivan M23-järjestön kapinalliset sanovat laskevansa aseensa. Kapinalliset ilmoittavat lausunnossaan, että he lopettavat yli 1,5 vuotta kestäneen kapinansa maan itäosassa ja ovat valmiita etsimään poliittista ratkaisua.

Kapinallisjärjestön johto kertoo, että kaikkien pääosastojen komentajia on pyydetty valmistamaan joukkonsa aseista luopumiseen ja kotiutumiseen.

Kongon hallitus kertoi aiemmin ajaneensa kapinalliset pois kahdesta keskeisestä tukikohdasta maan itäosassa varhain tiistaina. Tukikohdat sijaitsevat kukkuloiden päällä Runyonyissa ja Chanzussa 80 kilometrin päässä Goman kaupungista. Armeijan komentajat ovat aiemmin kuvailleet paikkoja kapinallisten viimeisiksi linnakkeiksi.

Naapurimaa Uganda on toiminut välittäjänä Kongon hallituksen ja M23:n välisissä rauhanneuvotteluissa. Edelliset neuvottelut loppuivat tuloksettomina lokakuun lopulla.

Lähteet: Reuters, AFP, AP