Vihtavuoren räjähdysvaarasta erimielisyyttä

Forcitin tehtaalla heinäkuussa sattuneesta suuronnettomuuden vaarasta tehty onnettomuustutkinta on valmistunut.

Kotimaa

Vihtavuoren tehtaalla Laukaassa sattunut vaaratilanne ei olisi voinut johtaa räjähdykseen, kertoo Forcit-yhtiö tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan tehdyt selvitykset osoittavat, ettei räjähdysainetta sisältänyt kontti olisi voinut räjähtää. Lisäksi Forcit kertoo, ettei räjähdysten ketjureaktio olisi ollut mahdollinen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan ei voida tietää, mitä olisi voinut tapahtua, koska varastokontissa oleva reaktio saatiin pysäytettyä.

Forcit kertoo kuitenkin, että riskitilanteissa pitäisi toimia aina pahimman mahdollisen uhkan mukaisesti.

Lisäksi yhtiö kertoo käyneensä läpi kaikki suuronnettomuuden vaaraan johtaneet syyt, turvallisuuskohdat ja muut toimintonsa. Niiden pohjalta yhtiö kertoo tehneensä tarkennuksia toimintoihinsa muun muassa virhemahdollisuuksien minimoimiseksi.

Yhtiö on tarkentanut pakkaajien ja kuljettajien kanssa toimintoja ja lisännyt koulutusta, valvontaa ja ohjeistusta. Myös uusi räjähdysaineiden säilytyskenttä on otettu käyttöön.

Yhtiö lupaa ottaa käyttöön myös uudet räjähdejätteiden käsittely- ja palautusohjeet.

Nyt yhtiö kaipaa muutoksia räjähdelainsäädäntöön.

– Räjähdelainsäädäntö on vanhentunut ja toivon viranomaisten ryhtyvän toimeen lainsäädännön päivittämiseksi, yhtiön toimitusjohtaja Ulf Sjöblom kertoo.