Leivontablogit toivat tiuhaan vaihtuvat trendit

Mummon keräämien reseptivihkon sijasta ohjeita ja ideoita leipomiseen haetaan yhä useammin leivontablogeista. Leivontapiireissä hehkutetaan kuppikakuista, whoopie-kekseistä ja erikoisista fantasiakakuista. Asiantuntijat kuitenkin aavistelevat, että perinteiset leivonnaiset tekevät taas tuloaan.

ilmiöt
Kuppikakku leivonnaisia pöydällä
Milla Holm / Yle

Leipurikondiittori Johanna Silanen on innoissaan siitä, että suomalaiset ovat hurahtaneet leivonnan maailmaan. Kotileivonnan lisääntyminen ja leivontablogit eivät suinkaan ole vähentäneet kahviloiden suosiota, ennemminkin päinvastoin. Tosin amerikkalaisista TV-sarjoista tutuille, valtaville fantasiakakuille Silanen ei tosin aivan lämpene.

– Amerikkalaisissa tv-ohjelmissa on ongelmana se, että fantasiakakut ovat kyllä ulkonäöltään huikeita, mutta kutsuisin niitä ennemminkin taideteoksiksi. En usko, että ne sopivat suomalaiseen makuun, kritisoi Silanen.

Itsekin leivontablogia pitävä Silanen haistelee leivonnan uusia tuulia muiden leipojien blogeista.

– Internetin kautta pysyy ajan tasalla. Sieltä on helppo tunnustella leivontamaailman menoa ja saada uusia ideoita, ohjeita ja ajatuksia omaan leivontaan.

– Esimerkiksi nyt gluteenittomat tuotteet ovat nousseet todella paljon myös muidenkin kun keliaakikkojen keskuudessa.

Myös Keski-Suomen Marttojen toiminnanjohtaja Kati-Erika Timperi on huomannut leivontablogien lisääntyneen suosion. Blogien myötävaikutuksesta leivonnan harrastajien keskuuteen on muodostunut selkeitä trendejä.

– Leivonnan villitykset kantautuvat aina vain nopeammin Suomeen blogien välityksellä.

Perinteisen pullan paluu

Nyt kun amerikkalaiset fantasiakakut upeine väreineen ja koristeineen on nähty, koettu, maistettu ja haistettu Silanen ennustaa perinteisten leipomuksien nousevan uudelleen leivontaväen suosioon.

– Miksei perinteinen korvapuusti ja riisipiirakkakin voisi nousta hitiksi. Ne ovat suhteellisen terveellisiä, ja luonnollista kohtaan tässä ollaan ehkä menossa.

Myös Timperi povaa perinteisten leivonnaisten uutta nousua.

– Esimerkiksi bostonkakku voisi olla seuraava trendi.

Leivonnan trendien pyörteissä perinteisten leivonnaisten suosion salaisuus on Timperin mukaan tuttuus. Lapsuuden muistot vetävät takasin helppotekoisten ohjeiden ja yksinkertaisten aineiden pariin.

Blogien ja tv-ohjelmien vaikutus leivonnan suosion nousuun on selvä, mutta Timperi tuumaa, että myös hektisellä elämällä on osuutta leivontabuumiin.

– Suosio johtuu varmastikin siitä, että leivonta on monelle hermolepoa, tuumaa Timperi ja jatkaa.

– Leipominen vaatii keskittymistä ja rauhoittumista siihen hetkeen. Esimerkiksi ruisleivän leipominen on hitaan elämän toteuttamista jos mikään!