Koira ei murise väärinlukevalle

Lukukoira Mishka on kuunnellut matkalla ammattiinsa kirjallisuutta aapisen ja klassikkoteosten välillä. Se ei osoita minkäänlaista turhautumista vaan kuuntelee sujuvasti kaikentasoista lukemista. Jo 15 minuutin yhteinen aika lukukoiran kanssa voi avata lukemis- ja kirjoitusvaikeuksia.

Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Kajaanilainen kiinanharjakoira Mishka on valikoitunut lukukoiraksi luonteensa ja testien tuottamien tulosten perusteella.

– Se on rauhallinen, sosiaalinen ja ihmisistä pitävä. Hyve-kokeessa koira voi reputtaa, jos se on ihmisen lähellä vetäytyvä ja pelokas, eikä se halua tulla ihmisen luokse, kertoo Kainuun Ammattiopistossa eläintenhoitajaksi opiskeleva Nita Leinonen.

– Kun koira menee omatoimisesti vierelle tai syliin, sillä on mahdollisuuksia tulla Hyve-koiraksi.

Mishka ei hoputa, vaan seuraa rauhallisesti, jos lapsi vaikka änkyttää lukiessaan.

Nita Leinonen

Hyve-koiralla Leinonen tarkoittaa eläintä, joka tuottaa hyvinvointia.

– Niitä kuljetetaan ihmisten luona tuottamassa piristystä. Niiden läsnäolo luo turvallisuutta ja tunnetta, jota ihminen ei voi tuottaa.

Mishkaa pidetään mukavana lukuseurana. Se ei arvostele tai huokaile, jos esimerkiksi lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksista kärsivä lapsi ponnistelee kirjan tai tekstin kanssa.

– Koira seuraa tilannetta pää kallellaan. Se tunnistaa puhetta, ja lukemistakin. Eläin on erillä tavalla kannustava tilanteessa, missä aikuinen antaa helposti oppimista rajoittavia signaaleja.

– Mishka ei hoputa, vaan seuraa rauhallisesti, jos lapsi vaikka änkyttää lukiessaan. Ihminen antaa tietämättään muun muassa ilmeitä, jotka paineistavat, Nita Leinonen selittää.

Lukukoiria löytyy usealta paikkakunnalta. Kainuussa Mishka ja kaverinsa afgaaninvinttikoira Hemmo ovat homman uranuurtajia.

– Hyvä lukukoira luo tilanteesta paineettoman, sillä tavalla lukemisen lukot alkavat avautumaan itsekseen. On hyvä, että Kajaanista löytyy nyt kaksi sellaista koiraa, joiden kanssa toivottavasti osataan kokeilla, saavutetaanko haluttuja tuloksia, sanoo Leinosen opiskelutoveri Riina Rautiainen.

Koira tietää tuottavansa hyvää

Kiinanharjakoira Mishka ja afgaaninvinttikoira Hemmo ovat antaneet lukuapua jo kajaanilaisella peruskoululla, ja nyt repertuaariin on otettu myös Kajaanin pääkirjasto.

– Tarkoitus on tehdä tästä meidänkin kirjastoon jokaviikkoinen apu. Lapsen itsetunto kasvaa, ja jo 15 minuutin apu lukukoiralta tuo positiivisia tuloksia, kertoo kirjastonhoitaja Paula Alaraasakka.

Muualta Suomesta kantautuneet tiedot lukukoiran käytöstä ovat rohkaisseet Kainuussakin toiminnan kokeilemiseen. Kirjastonhoitaja Paula Alaraasakka myöntää ajatelleensa asiasta ennakkoluuloisesti.

Lapsen itsetunto kasvaa, ja jo 15 minuutin apu lukukoiralta tuo positiivisia tuloksia.

Paula Alaraasakka

– Ensimmäisenä ajateltiin yleisen tilan eli kirjaston ja koiran yhdistämistä, erityisesti pohdittiin allergiaseurauksia. Mutta asiaa tutkittuamme asiat alkoivat sujumaan.

– Pohjoismaiden ensimmäinen Börje-lukukoira on rohkaissut meitäkin. Espoosta, Börjen kotikaupungista, on kantautunut hyviä uutisia, Alaraasakka tuumaa.

Koira-allergisia on informoitu eläimestä kirjastossa. Mishka on läsnä lukutilantenteessa vain siihen varatussa tilassa.

– Ovessa on kyltti kertomassa koirasta, ja siivoamisessa pitää olla erityisen tarkka.

Mishkan ja Hemmon työkenttään kuuluvat muutkin kuin lukuhetket.

– Olemme käyneet myös vanhusten palvelukodeissa. Siellä koirat ovat jutustelun ja rapsuttelun kohteina. Mishkan kanssa voi käydä myös kouluissa ja päiväkodeissa, Riina Rautiainen kertoo.

– Olemme opiskelun aikana yrittänet miettiä, kuinka eläimet voisivat virkistää vielä enemmän ihmisiä, että ne auttaisivat ihmisen mieltä.

Myös eläimet aistivat antamansa hyvyyden.

– Eivät ne ensimmäisenä ole ovella karkaamassa. Eläintä pitää useasti lähdön hetkellä houkutella mukaansa, Nita Leinonen kehuu työkaveriaan naurahtaen.