Terve työyhteisö kannustaa yhteistyöhön

Jos työnteon edellytykset ovat kunnossa, kukoistaa myös kollegiaalisuus. Tätä mieltä on Lääkäriliiton valitsema Vuoden Kollega, lastentautien erikoislääkäri Marja Renko.

Kotimaa
Vuoden kollega Marjo Renko
Yle

Työyhteisönsä ilopilleriksi valittu Renko on yksi viidestä Lääkäriliiton tänä vuonna valitsemasta Vuoden Kollegasta. Oulun yliopistollisessa sairaalassa lastentautien erikoislääkärinä ja Oulun yliopistossa kliinisenä opettajana ja tutkijana toimiva Marjo Renko yllättyi aidosti saamastaan arvonimestä.

– Ajattelin että kyllä tämän täytyy olla joku virhe! Olisin keksinyt kymmeniä parempia valintoja vuoden kollegaksi, Renko kuvailee ensituntojaan.

Lääkäriliiton haluaa nostaa esiin kollegiaalisuutta lääkärin työssä. Usein kovien paineiden ja rankan vastuun alla työskentelevien lääkäreiden keskuudessa hyvän työtoveruuden merkitys korostuu.

– Lääkärin työ on edelleen ehkä keskimääräistä työpaikkaa hierarkisempaa, ja se on välttämätöntäkin. Lääkärin työ on raskasta ja vaativaa, niinpä kollegoiden tuki on ensiarvoisen tärkeää, Renko sanoo.

– Tiukoissa tilanteissa kokeneemman ja osaavamman kollegan tuki on hirveän tärkeää.

Kiire ja stressi nakertavat yhteistyötä

Helposti lähestyttäväksi kollegaksi kuvattu Renko pitää etenkin lääkärin työssä tärkeänä, että yhteistyö on rehellistä ja avointa riippuma iästä tai hierarkisesta asemasta.

– Tavoite pitää olla kaikilla selvä, ja se on potilaan hyvinvointi.

Marjo Renko myöntää, että kiire on pahin este työtoverin auttamiselle. Hän muistuttaakin, että hyvin organisoitu työyhteisö on tehokkain myös tässä suhteessa.

– Jos on hirveä kiire, ei ehdi välttämättä auttaa kollegaa. Silloin kun homma toimii koko organisaatiossa, on helpompi olla kollegiaalinen.

Renko toimii nykyisin pääasiassa kandien opettajana. Hän on huolissaan nykysuuntauksesta, jossa opiskelijoita otetaan sisään enemmän kuin mihin resurssit kunnolla riittävät.

– Tämä aiheuttaa sen, että ei ole mahdollista antaa välttämättä niin hyvää opetusta kuin haluaisi. Täytyy muistaa, että uusien lääkäreiden laatu on iso asia kaikkien suomalaisten kannalta.