1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tieto-Finlandia-ehdokkaina dementiaa, kokotteja ja murtuneita mieliä

Voittaja julkistetaan 21. marraskuuta. Valinnan tekee Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Tieto-Finlandia ehdokkaat 2013.
Suomen Kirjasäätiön jakaman palkinnon voittaja julkistetaan 21. marraskuuta.

Vuoden 2013 Tieto-Finlandia-palkinnon ehdokkaat on julkistettu. Palkinnosta kilpailee kuusi tänä vuonna julkaistua tietokirjaa.

Toimittaja Hanna Jensenin 940 päivää isäni muistina kertoo isän yllättävästä sairastumisesta Alzheimerin tautiin ja dementiaan. Raadin mukaan kirja koukuttaa, ja on tietokirja sanan kaikissa merkityksissä: kirja tiedon tarpeesta, sen sitkeästä hankinnasta ja merkityksestä.

Harri Kalhan Kokottien kultakausi. Belle Époquen mediatähdet modernin naiseuden kuvastimina saa kiitosta visuaalisuudestaan. Aineistona ovat kirjoittajan kokoamat kokotteja, eli aikansa huippumalleja tai mediatähtiä, esittävät postikortit. Tekijä myös liittää Belle Époquen mediailmiöitä nykyaikaan ja aikamme tapaan tuotteistaa naista.

Teemu Keskisarjan Viipuri 1918 kertoo Viipurissa keväällä 1918 käydystä taistelusta. Raati kiittelee Keskisarjan taitoa yhdistää mittava historiallinen tietoaines ja suuren draaman kaari jänteväksi kerronnaksi.

Ville Kivimäen _Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939 - 194_5 -teos kertoo talvi- ja jatkosodassa palvelleiden sotilaiden mielenterveydestä. Noin 18 000 sotilaan mielenterveys järkkyi, ja oli tavallista, että sairastuneet leimattiin karkureiksi ja pelkureiksi. Kirja yhdistää tutkimustietoa ja henkilötarinoita.

Rauli Partanen, Harri Paloheimo ja Heikki Waris pohtivat teoksessaan _Suomi öljyn jälkeen_mitä tapahtuu, kun halpa öljy käy vähiin? Ympäristökirjan näköinen teos paljastuu jokamiehen kansantaloustiedoksi, raati toteaa.

Raadin mukaan Matti Verkasalon, Jarkko-Juhani Henttosen ja Kai Arposen Vapaalasku – tieto, taito, turvallisuus on selvästi syntynyt tekijöiden rakkaudesta ja intohimosta harrastukseensa. Kirjoittajat tarjoavat seikkaperäisen johdatuksen vapaalaskuun sekä tarinoita Suomen ja maailman huippurinteiltä. Viileän raikas ulkoasu ja jylhät kuvat kruunaavat kokonaisuuden.

Suomen Kirjasäätiön jakaman palkinnon voittaja julkistetaan 21. marraskuuta. Voittajan valitsee Helsingin taidemuseon uusi johtaja Maija Tanninen-Mattila.