Poliisin epäiltyjen rekisteri kohmeessa

Yleisradion saamien tietojen mukaan poliisit eivät uskalla enää käyttää tiedustelurekisteriä täysimääräisesti.

Kotimaa
Poliisin vaakuna poliisilaitoksen seinällä.
Yle

Esitutkintaviranomaisten käytössä olevan epäiltyjen rekisterin (epri) käyttö on lamaantunut. Sinne tehtyjen syöttöjen määrä on pudonnut viime vuodesta lähes 80 prosenttia, kun vertaa ajanjaksoa toukokuun alusta elokuun loppuun. Yleisradion saamien tietojen mukaan poliisit eivät tätä nykyä uskalla käyttää tiedustelurekisteriä täysimääräisesti.

Viime huhtikuussa vuoti julkisuuteen tieto, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin nimi oli merkitty poliisin salaiseen rekisteriin. Siitä noussut kohu ja valtakunnansyyttäjänviraston aloittama esitutkinta ovat aiheuttaneet sen, etteivät poliisit tiedä, millaisia vihjetietoja epri-rekisteriin uskaltaa syöttää ja millaisia ei.

Epristä on vuodettu tietoja kevään jälkeenkin. Tänä syksynä on kohistu entisen formula-ajajan Mika Salon yhteyksistä Helvetin enkeleihin. Poliisit pelkäävät, että tietovuodot salaisesta rekisteristä jatkuvat.

Kentällä epäselvyyttä kirjaamisperusteista

Poliisihallitus muutti pikatahdilla tiedustelutietojen merkitsemisen rekisteriin aikaisempaa byrokraattisemmaksi. Huhtikuussa voimaan tulleen ohjeistuksen mukaan päällystöön kuuluvan esimiehen tehtäväksi jää arvioida jokaisen uuden henkilön kohdalla merkinnän tarpeellisuus.

Lisäksi tutkinnanjohtajana toimivan valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen tulkinta epri-rekisterin syöttökriteereistä poikkeaa siitä, miten poliisit ovat käytännössä tulkinneet lakia ja sen soveltamisohjeita. Kyse on siitä, millä perusteella rikolliseen toimintaan myötävaikuttaja voidaan kirjata poliisin vihjetietokantaan.

Myöskään poliisihallitus ei ole kyennyt ohjeistamaan poliiseja siitä, kuka on myötävaikuttaja ja kuka ei. Niinpä kenttämiehet on jätetty epävarmuuden tilaan.

Valtionsyyttäjä Hämäläinen on pahoillaan epäiltyjen rekisterin lamaantumisesta. Hämäläinen näkee kuitenkin positiivisena sen, että epri-rekisterin käyttöä on täsmennetty ja sisältöä katsottu kriittisesti.

Epäiltyjen rekisterin käyttöä ja vastuukysymyksiä koskeva tutkinta on valmis. Seuraavaksi valtionsyyttäjän tutkintatiimi kasaa aineiston. Painopiste siirtyy pikkuhiljaa vuototutkintaan – yli puoli vuotta salaisen rekisterin vuotoajankohdasta.

Faktojen valossa näyttää siltä, että lapsi on mennyt pesuveden mukana. Suomen poliisi ei uskalla tällä hetkellä käyttää yhtä sen tärkeimmistä työkaluistaan taistelussa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Marko Niemi / Yle