Kovaa vauhtia aikuistuva jääkarhu Ranzo etsii yhä kotia

Ranuan eläinpuiston Ranzo-jääkarhu etsii yhä uutta kotia. Ranuan eläinpuisto on saanut myös kaksi uutta asukasta eli myskikaurispoikaa.

luonto
Ranzo
Marko Junttila / Ranua Zoo

Ranuan eläinpuiston vetonaulalle, Ranzo-jääkarhulle haetaan yhä kotia. Intendentti Mari Heikkilä uskoo, että uusi koti löytyy ensi vuoden alkupuolella.

Parin tulevan vuoden aikana Ranzoa alkaisi kiinnostaa äiti myös muussa mielessä, joten erottaminen on tehtävä.

Mari Heikkilä

– Lajin eurooppalainen koordinaattori tekee koko ajan töitä nuorten sijoittamiseksi uusiin paikkoihin.

Jääkarhunpoikanen aikuistuu vauhdilla. Hän on jo vieroitusiässä eli emo vieroittaisi sen joka tapauksessa, joten ikävää tuskin syntyy kummallekaan.

– Tappeluja tuskin tulisi, mutta parin tulevan vuoden aikana Ranzoa alkaisi kiinnostaa äiti myös muussa mielessä, joten erottaminen on tehtävä.

Heikkilä kertoo, että Ranualla on nähty hauskoja tilanteita säiden kylmettyä.

– Allas on jäätynyt, ja Ranzo rikkoo jäätä ja sukeltelee jäiden seassa. Hän on omassa elementissään.

Myskikaurispojat eivät tuoksu

Näistä kahdesta ei hajuvettä saada.

Mari Heikkilä

Ranuan eläinpuistoon on hankittu sen 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uusi eläinlaji, myskikauris. Suomen ensimmäiset myskikauriit saapuivat Ranuan eläinpuistoon Saksasta Leipzigin eläintarhasta viime viikonloppuna.

Nimensä myskikauris on saanut vatsan takaosassa sijaitsevasta rauhasesta, joka erittää voimakkaantuoksuista myskiä.

– Näistä kahdesta ei hajuvettä saada. Ei ole hyvä asia, että myskiä otetaan myskikauriilta, sillä sitä varten myskikauris tulisi pahimmillaan tappaa. Hajuvesiteollisuuteen on kehitetty myös synteettistä myskiä, vaikka aito myski ja sen käyttäminen elääkin kiinalaisen lääketieteen perinteessä vahvasti.

Puolitoista ja 2,5 -vuotiaat pojat matkustivat yksittäin tilavissa puulaatikoissa, joissa ne mahtuivat seisomaan, makaamaan ja kääntymään. Näin ne eivät stressaannu matkalla ja pystyvät myös syömään, kertoo Ranuan eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä.

Hän kertoo, että parivaljakko vaikuttaa rauhalliselta eivätkä aroilta tai säikyiltä, kuten esimerkiksi metsäkauriit.