1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kouvola pohtii omistuksiaan

Omistajapoliittiset linjaukset opastavat, mitä esimerkiksi eri yhtiöiden kanssa kannattaisi tehdä. Energiayhtiöiden omistusvaihtojen selvittäminen saattaa nousta uudelleen tarkasteluun.

Kotimaan uutiset
Kymenlaakson Sähkön konttori Elimäellä
Kymenlaakson Sähkö

Kouvolan kaupungin ja tytäryhteisöjen omaisuus on vuoden 2012 lopun taseen loppusummaltaan noin 660 miljoonaa euroa.

- Varallisuus on monessa kiinni, mutta monen omaisuuden realisointi on myös mahdotonta, sanoo Kouvolan strategia- ja kehittämisjohtaja Jyrki Harjula.

Kaupunki on syksyllä päivittänyt omistajapoliittisia linjauksiaan, jotka ohjaavat pääomien käyttöä ja päätöksentekoa. Linjaukset ovat menossa vielä kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

- Linjauksissa on käyty eri yhtiöt läpi. Linjaukset voivat olla esimerkiksi eri omistusvaihtoehtojen selvittämistä, yhtiön myynnin selvittämistä tai yhtiön omistuksen säilyttämistä kaupungin käsissä, kertoo Harjula.

Kouvolalla on varallisuutta kiinni muun muassa energiayhtiöissä eli kaupungin kokonaan omistamassa KSS Energiassa ja Kymenlaakson Sähkössä, josta kaupunki omistaa noin 15 prosenttia. Toistaiseksi kaupunki on päättänyt, ettei se luovu näistä omistuksista. Omistajapäätöksissä viimeisen sanan sanoo kaupunginvaltuusto.

KSS Energian kanssa tehdyn sopimuksen mukaan kaupunki kuittaa vähintään viisi miljoonaa euroa osinkoina vuosittain.

Jyrki Harjula

- KSS Energian kanssa tehdyn sopimuksen mukaan kaupunki kuittaa vähintään viisi miljoonaa euroa osinkoina vuosittain. Tämän lisäksi saamme verrattain hyvää korkotuottoa kaupungin yhtiölle myöntämistä lainoista, summaa Harjula.

Kouvolan strategia- ja kehittämisjohtaja Jyrki Harjula arvioi, että omistusten uudelleen selvittely energiayhtiöissä voi nousta uudelleen tarkasteluun.

Selvitysten lisäksi kaupunki myy koko ajan esimerkiksi omistamiaan asuntoja tai kiinteistöjä sekä maata. Myynti pohjautuu kuitenkin tarkkaan harkintaan.

- Pyrimme myymään sellaista, jolla ei ole strategista merkitystä kaupungin palvelutuotannossa ja josta ei ole kelvollista tuottoa. Myös hinnan pitäisi olla käypä, sanoo Harjula.

Kaupungin kiiinteistöjen myynnissäkin on Harjulan mukaan haasteita. Esimerkiksi tyhjän virastotalon hintalapun summa voi jäädä niin vaatimattomaksi, ettei myynti kannata.

Lue seuraavaksi