1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanha tammi ja kuorma-auto törmäsivät: ajokki päreiksi

Vuosikymmeniä vanha tammi sai vain pintanaarmuja kun kuorma-auto törmäsi sen järeään haaraan Hämeenlinnassa. Kuormakori sensijaan hajosi kappaleiksi.Vastoin julkisuudessa esitettyjä väitteitä kyseessä ei ollut suojeltu luonnonmuistomerkki.

Kotimaan uutiset
Vanha tammi tien laidassa sateisena päivänä
Hämeenlinnan Torpantiellä sijaitseva tammi kaartuu osin tien päälle. Kuorma-auto törmäsi puuhun viime viikonvaihteessa.Leevi Uschanoff / Yle

Hämeenlinnan Idänpään kaupunginosassa tapahtui myöhään perjantai-iltana erikoinen onnettomuus. Jakeluauto törmäsi Torpantiellä vanhan tammen haaraan, sillä seurauksella että auto jäi jumiin. Kevytrakenteinen kuormakori hajosi kappaleiksi. Henkilövahinkoja ei sattunut.

Osin tien yli kaartuvalle tammen haaralle ei rytkässä käynyt kuitenkaan juuri mitenkään. Jykevästä haarasta irtosi lähinnä kuorta.

- Puu on upea iäkäs tammi, jolla on ikävuosia edessäpäin. Se ei tuntunut tästä kolarista juuri hetkahtaneenkaan, kertoo Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila. Hän kävi itse tarkastamassa puun kunnon tiistaina.

Puu on upea iäkäs tammi, jolla on ikävuosia edessäpäin. Se ei tuntunut tästä kolarista juuri hetkahtaneenkaan

Heli Jutila

Ilta-Sanomat ehätti lauantainvastaisena yönä verkossa uutisoimaan, että kyseessä olisi ollut Hämeenlinnan rauhoitettu luonnonmuistomerkki. Hämeenlinnan ympäristöasiantuntija Heli Jutila kuitenkin kumoaa väitteen.

-Puuta ei ole suojeltu luononmuistomerkkinä, eikä siitä löytynyt mitään kaavallistakaan suojelumerkintää. Puu on kaupungin maalla. Tammea kyllä harkittiin suojeltavaksi, koska eräs toinen luonnonmuistomerkki on jouduttu lakkauttamaan kevyenliikenteenväylän rakentamisen takia. Mutta koska tämä tammi sijaitsee tiealueella, niin sitä ei haluttu rauhoittaa.

Tammesta pitäisi varoittaa näkyvämmin

Tien tuli ulottuvasta tammesta varoitetaan tiellä liikujia liikennemerkein molemmista suunnista. Puun alta mahtuvat 3,4 metriä korkeat ajoneuvot. Kuorma-auton kuljettaja ei ollut huomioinut varoitusmerkkejä.

Pitäisikö tammen asentaan heijastimia, jotta tien ylitse kaartuvat haarat erottuisivat pimeässä paremmin?

-Hyvä ajatus. Pääversosta haarautuu kuusi tanakkaa haaraa. Voisi olla paikallaan asentaa tien puoleisille haaroille heijastimia. Tästä täytyy keskustella, Jutila myöntää.

Lue seuraavaksi