Vatikaani pohtii modernia perhettä - esillä homoliitot, ehkäisy ja avioero

Katolisen kirkon piispoille on lähetetty kysely, jota hyödynnetään valmisteltaessa papeille ohjeita katolisesta opetuksesta.

Vatikaani on ryhtynyt pohtimaan nykyaikaisen aiempaa monimuotoisemman perhe-elämän katolisen kirkon opetukselle asettamia haasteita. Vatikaani on lähettänyt eri puolilla maailmaa toimiville katolisen kirkon piispoille kyselyn, jossa näiltä tiedustellaan näkemyksiä muun muassa homoliitoista, avoliitoista, ehkäisystä, yksinhuoltajuudesta, moniavioisuudesta ja avioerosta. Tavoitteena on valmistella piispainkokouksessa papistolle laadittavia ohjeita katolisesta opetuksesta.

Kysely ei ole merkki siitä, että katolinen kirkko olisi muuttamassa esimerkiksi suhtautumistaan aborttiin, mutta sen katsotaan heijastelevan paavi Fransiscuksen halua huomioida aiempaa paremmin ruohonjuuritasolla vastaan tulevia asioita.

Paavi Fransiscus sanoi haastattelussa syyskuussa, että katolisen kirkon olisi syytä päästä eroon "pakkomielteestään tuomita abortti, ehkäisy ja homoseksuaalisuus". Paavi on aiemmin sanonut myös, että katolisten pappien pitäisi kastaa myös avoliitossa syntyneet lapset.

Toisaalta katolinen kirkko vahvisti muutama viikko sitten ohjeistuksen, etteivät avioeron jälkeen uudelleen avioituneet katolilaiset voi osallistua ehtoolliselle.

Piispainkokouksen johtajan Lorenzo Baldisserin mukaan laaja piispojen konsultoiminen on myös merkki uuden paavin halusta valmistella asioita Vatikaani-keskeisyyden sijaan kollegiaalisesti. Piispoja on kehotettu pyytämään kyselyyn näkemyksiä mahdollisimman laajasti seurakunnissa. Ainakin Englannissa ja Walesissa piispat ovat pyytäneet myös papistoa ja seurakuntalaisia vastaamaan Vatikaanin kyselyyn internetissä.