Hyppää sisältöön

Puheloinen kaipaa lakia sotilastiedusteluun

Puolustusvoimain komentajan mukaan tällä hetkellä Suomessa ei ole selkeitä sääntöjä siitä, miten sotilaallista verkkovakoilua vastaan toimitaan.

Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen vaatii uusia sääntöjä sotilastiedusteluun ja verkkoturvallisuuteen.

Puheloisen mukaan lainsäädäntöä tarvitaan mm. ulkomailta kohdistuvien kyberuhkien hallintaan ja nettihyökkäyksien vastustamiseen. Puheloinen otti asiaan kantaa Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan seminaarissa Helsingissä.

Puheloisen mukaan kyse on kahdesta kokonaisuudesta.

- Ensinnäkin lainsäädäntö, jolla kyberuhkia voidaan hallita, pitäisi saada mahdollisimman pian.  Tämä säädöspohja on perusta sille, että tarvittavaa suojausta voidaan rakentaa, Puheloinen sanoi.

Lisäksi tarvitaan laki sotilastiedustelusta.

- Se on iso ja aikaa vievä kokonaisuus. Monessa muussakin maassa on vastaava laki. Se selventäisi kansalaisillekin, mitä sotilastiedustelu on, Puheloinen selvitti.

Samalla voitaisiin järjestää myös parlamentaarinen valvonta, millä Puheloisen mukaan voitaisiin varmistaa avoimuus.

Puolustusvoimain komentajan mukaan tällä hetkellä ei ole selkeitä sääntöjä siitä, miten sotilaallista verkkovakoilua vastaan toimitaan.

Suomen täytyy Puheloisen mielestä pohtia muun muassa sitä, miten se käsittelee maan läpi kulkevaa internetliikennettä. Esimerkiksi Ruotsissa signaalitiedustelukeskus FRA monitoroi maan läpi kulkevaa liikennettä.

.
.