1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arkeologien aarre löytyi asfaltin alta

Kun Pirkkalan Tursiannotkoon rakennettiin uutta tietä 60-70-luvuilla, ei kukaan osannut aavistaa, että asfaltin alle jäi rautakautinen maakerros. Arkeologinen aarre säilyi onneksi ehjänä ja paljastui sadevesikaivotyön yhteydessä.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

Löydöt Pirkkalan Tursiannotkon arkeologisilla kaivauksilla eivät ota loppuakseen. Syksyn mittaan kaivuupaikoilla on muun muassa hämmästelty sitä, miten rautakautinen maakerros sattui säilymään 60-luvulla aloitettujen tietöiden myllerryksessä.

- On melko erikoista, että maakerros ei ollut tienpenkan rakennustöiden aikana vaurioitunut. Autot ovat ihan tyytyväisinä huristelleet siinä useita kymmeniä vuosia, ja vasta nyt sadevesikaivoa rakennettaessa maakerros löytyi, kertoo kenttätyönjohtaja Sami Raninen.

Vireä, vauras yhteisö

Tursiannotko on ollut Pirkanmaan maakuntamuseon arkeologeille suoranainen aarreaitta. Jo nyt voidaan varmuudella sanoa, että tuhat vuotta sitten paikalla viljeltiin maata, hoidettiin karjaa, metsästettiin ja kalastettiin.

- Löydöt paljastavat koko ajan myös uutta. Olemme tehneet rautakautisia löytöjä laajalla alueella, mikä paljastaa asutusta olleen runsaasti.

Autot ovat ihan tyytyväisinä huristelleet siinä useita kymmeniä vuosia.

Sami Raninen

Löydöksistä on tutkittu vasta pieni osa, joten kokonaiskuva tarkentuu vielä.

- Emme esimerkiksi ole vielä varmoja siitä, oliko asutus kylämäisesti keskittynyttä vai koostuiko se hajallaan olevista maatiloista. Jonkinlainen vireä, suurehko ja varmaan vauraskin rautakautinen yhteisö täällä kuitenkin oli, se on selvää, Raninen sanoo.

Tekemistä vuosikymmeniksi

Kenttätyöt jatkuvat vielä marraskuun ensimmäisellä viikolla, kun arkeologit valvovat mitä Tursiannotkon halki rakennettavan kevyen liikenteen väylän kaivuutöissä paljastuu.

Talven ajaksi jäädään tauolle, mutta työt kaivauksilla eivät Sami Ranisen mukaan suinkaan pääty.

- Tursiannotkossa on edelleen valtavasti tutkittavaa. Tekemistä riittäisi vielä useammallekin arkeologisukupolvelle.