1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansainväliset opiskelijat kyselivät hanakasti energia-alan työpaikkojen perään

Vaasan yliopistolla järjestetty Energiapäivä kokosi energia-alan yrityksiä ja opiskelijoita yhteen. Erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden osoittama kiinnostus energia-alan yrityksiä ja työpaikkoja kohtaan yllätti. Yhä useammin suomen kielen osaamisella ei ole rekrytoinnin kannalta merkitystä.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Energia-alalla riittää talouden taantumasta huolimatta töitä. Tilanne on varsin valoisa etenkin Vaasan seudulla. Energia-alan rekrytointitapahtuma järjestettiin tänään kuudetta kertaa Vaasan yliopistolla. Kaikki 24 messupaikkaa täyttyivät ja myös opiskelijoita riitti tungokseen asti.

Yritysten edustajat olivat pistäneet merkille erityisesti ulkomaalaisten opiskelijoiden kiinnostuksen alan työpaikkoja kohtaan. Vaasan yliopiston päärakennuksen ja tiedekirjasto Tritonian auloihin pystytetyillä osastoilla pääsi siis puhumaan huomattavissa määrin englantia.

Vaasanseudun Kehitys Oy:n Lasse Pohjala koki, että kansainvälisten opiskelijoiden osaamisessa ja kouluttamisessa voi piillä yksi seudun tulevaisuuden kasvualueista.

- Kansainväliset opiskelijat voisivat toimia meidän myyjinämme omissa kotimaissaan. He tuntevat kotimaansa tarpeet ja aikanaan myös Suomen teollisuuden. He voivat olla tulevaisuuden myyntipäälliköitä omissa kotimaissaan, Pohjala kaavailee.

Sillä, onko rekrytoitava työnhakija suomalainen, ei ole alalla enää kovin suurta merkitystä.

Esimerkiksi ohjelmistotoimittaja Wapicen HR-päällikkö Kati Korolainen-Kujala kertoo, että heillä täytettäviin työtehtäviin on enää harvoin suomen kielen vaatimusta. Wapice myös työllistää kansalaisuuteen katsomatta.

Vaasan Energiainstituutin järjestämä Energiapäivä on alueen suurin korkeakouluopiskelijoille järjestettävä rekrytointitapahtuma.