1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Talitintti etsii mökkisi aurinkotuolista hyönteisiä

Pihakalusteiden pehmusteet ja hirsimökin villat saattavat siivekkäiden ansiosta lojua pitkin pihaa. Tupakantumppikin käy tutkimuskohteeksi nälkäiselle tiaiselle. Syksyinen kylmä sää pysäyttää linnut paikoilleen.

Talitiaisen on todettu olevan hyvin kekseliäs ravinnon löytämiseksi. Kuva: Juha Laaksonen / Yle Kuvapalvelu

Mökeillään syksyn aikaan piipahtaneet ovat saattaneet törmätä ikävään yllätykseen. Kesäkalusteiden pehmusteet tai hirsimökkien villat ovat saattaneet lähteä kirjaimellisesti lentoon.

Ensi katsomalla saattaa päätellä syyllisen olevan hiiri, mutta mitä luultavimmin tuhon aiheuttaja on tiainen.

- Ne etsivät sieltä syötävää. Kesän aikana erilaiset hyönteiset ovat munineet munansa villan ja pehmusteiden joukkoon, sanoo Etelä-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Pousi.

Opittu tapa pysyy

Jos talitintti on kerran pehmusteiden seasta löytänyt ruokaa, niin on mahdollista, että se lähtee etsimään ravintoa niistä myös myöhemmin.

- Todennäköisesti ne ovat kerran kopaisseet ja löytäneet ruokaa. Pousa sanoo.

Jotkut ovat nähneet tiasen nokassa jopa tupakantumppeja. Villat ja pehmusteet eivät ole tarkoitettu pesänrakennukseen tai lämmikkeeksi.

- Omankin talon ympäriltä löytyy villanpalasia talitinttien jäljiltä. Lämmikkeeksi ne eivät niitä käytä, vaikka saattavatkin välikaton alle mennä lämmittelemään, Pousa kertoo.

Tinttien tuhoamisvimmaa selittää niiden moniruokaisuus.

- Ne syövät talia, rasvaa, siemeniä ja hyönteiskoteloja. Talitiaiset ja varsinkin sinitiaiset ovat sopeutuneita ympäristöömme, kun vertaa esimerkiksi metsätiaisiin.

Syksy pysäyttää linnut

Syksyn sateinen ja viimainen sää myös pysäyttää linnut. Pousa kertoo syksyisen sään olevan linnuille pysäytyskeli.

- Ne pyrkivät olemaan sellaisessa paikassa, missä ne ovat suojassa tuulelta ja sateelta. Se vie aina paljon energiaa kun yrittää taistella vastatuulta vastaan.