Riistakameroista tuli hittituote – mutta ei metsänelävien kuvaamista varten

Nopeasti yleistyneet riistakamerat ovat yhä useammin poliisin apuna rikosten selvittämisessä. Uuden tekniikan avulla kamerat saattavat ottaa murtomiehestä salamalla valaistun kuvan ilman, että kohde huomaa mitään.

Kotimaa
Riistakamera kodinvahtina
Toni Pitkänen / Yle

Riistakameroina myytävien tuotteiden myynti on kovassa kasvussa. Suurin osa kameroista ostetaan omaisuuden valvontaan eikä suinkaan eläinten kuvaamiseen, johon ne on alunperin tarkoitttu.

- Veikkaisin että neljä viidestä kamerasta menee valvontakäyttöön, kuopiolaisen eräliikkeen myyjä Antti Heiskanen kertoo.

Poliisille riistakameroista on tullut korvaamaton apu rikosten tutkinnassa. Pohjois-Savon poliisin mukaan lukuisia rikoksia on ratkaistu riistakamerakuvaa hyödyntämällä.

- Nykypäivän riistakamerat ovat erittäin laadukkaita ja hyviä suojaamaan vapaa-ajan asuntoja. Niiden käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Poliisi voi tunnistaa niistä helposti esimerkiksi ajoneuvoja ja ihmisiä ja myös videomateriaalia on käytettävissä, sanoo komisario Harri-Pekka Pohjolainen Pohjois-Savon poliisista.

Pohjolainen käyttää itsekin riistakameraa kesämökkinsä vartioimiseen.

- Mökillä ei ole lähinaapureita, joten kameravalvonnalla voin suojata omaisuuttani jollain tavalla haja-asutusalueella.

Erä+-liikkeen myyjä Antti Heiskanen sanoo, että myös monet asiakkaat ovat kertoneet kameroiden käytöstä tositilanteessa. Valvontaan käytetyt riistakamerat ovat tallentaneet monet luvattomat spray-maalaukset ja varkaudet.

Muistikortille tallentava riistakamera on edullisin

Kun riistakameraa käytetään valvontaan, tärkeää on että kamera ei näy ulkopuolisille. Perusmallisissa kameroissa kuvataltiointi jää ainoastaan kameran muistikortille, josta ne puretaan tietokoneelle. Jos asiaton vieras huomaa valvontakameran ja vie sen, tilanteesta ei jää muistoa.

- Kamera laitetaan vaikka taloon tulevalle tielle, että autojen rekisterinumerot jää näkyviin. Harvemmin niitä huomataan, sillä ne ovat camo-värisiä ja vihreitä, huomaamattomia puun kyljessä, sanoo Heiskanen.

Hinnan takia ei-tallentava kamera on myös valvontakäytössä yleisin. Lähettävää kameraa ei tarvitse piilottaa yhtä hyvin. Jos joku vie tai hajottaa sen, kuvat saadaan kuitenkin talteen. Kamera lähettää ne suoraan sähköpostiin.

- Siihen voi antaa käskyjä ja sen asetuksia voi muuttaa kännykällä ottamatta sitä alas, Heiskanen sanoo.

Molemmat kamerat kuvaavat pimeässä noin 20 metrin etäisyydelle.

Pimeäsalamat ovat kehittyneet huomaamattomiksi

Aiemmin valvontakameroiden salamat olivat normaaleja välähtäviä salamia. Sitten tuli infrapunasalama, joka näkyi päälle päin punaisena hehkuvana valona. Se näkyi pimeässä. Mustaa salamaa ei havaitse ollenkaan. Rajoitteena kuvausetäisyydessä on yhä kuitenkin salama ja liiketunnistin.

- Inframustasalama ei jaksa valaista kuin tiettyyn asti eikä liiketunnistin tunnista liikettä tarpeeksi pitkälle.

Inframustasalamalla valaistut kuvat ovat lisäksi mustavalkoisia.

Lähettävä kamera tarvitsee virtaa enemmän kuin muistikortille tallentava kamera. Yhdellä akun latauksella voi still-kuvakäytössä pärjätä pari kuukautta. Pakkasessa paristojen kesto lähes puolittuu. Paristoja kameraan laitetaan 12 kappaletta ja ne toimivat vielä 20 asteen pakkasessakin.

Yleensä kameroissa on aikavälikuvaus, jonka avulla kameran voi ohjelmoida kuvaamaan kotia esimerkiksi silloin, kun on poissa kotoa.

Yksityisillä alueilla omistaja saa poliisin mukaan käyttää valvontakameraa ilman lupaa. Tähän kuuluvat esimerkiksi asunnot, hotellihuoneet, teltat, ajoneuvot ja asunnon piha-alueet.

- Jos ulkopuolinen kuvaa toisen omistamalla alueella, hän syyllistyy rikoslaissa mainittuun salakatseluun, sanoo komisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Yleisillä paikoilla kuvaamisesta sen sijaan on ilmoitettava tarkasti.

- Esimerkiksi venerannassa, kunnissa ja yrityksissä on oltava näkyvillä kyltti, niin että jokainen alueelle tuleva havaitsee kameravalvonnan. Porraskäytävä on poikkeus. Siellä on kysyttävä jokaisella asukkaalta henkilökohtaisesti lupa valvontakameran käyttöön, ja myös kyltti on oltava esillä, Pohjolainen sanoo.

Edit: Jutussa mainittu 20 kilometrin kuvausmatka muutettiin 20 metriksi.