1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Presidentinlinnan värimaailma syvenee – presidenttipari ei vaikuta sisustukseen

Presidentinlinnan perustusten vahvistaminen on osoittautunut odotettua työläämmäksi, mutta rakennushankkeen aikataulua ollaan kuromassa kiinni hyvää vauhtia. Purkutöiden aikana on löytynyt yksityiskohtia 1800-luvun sisustuksesta, joita restauroidaan uuteen loistoon. Presidenttiparilla ei ole ollut vaikutusmahdollisuuksia linnan uuteen ilmeeseen.

Goottilaista salia restauroidaan.
Peruskorjauksen suunnittelutyö on syntynyt virkamiesten, asiantuntijoiden ja Museoviraston yhteistyönä.

Presidentinlinnan perustusten vahvistustyö on saatu päätökseen. Urakka ei edennyt aivan aikataulussa, koska perusrakenteet olivat monin kohdin erilaiset kuin vanhoissa piirustuksissa, eikä linnan kaikista osista ollut piirustuksia lainkaan.

- Siitä huolimatta hanke etenee aikataulussa, joskin töitä joudutaan tekemään, että saadaan suunniteltu aikataulu toteutumaan, sanoo linnanvouti Anne Puonti tasavallan presidentin kansliasta.

Remontti kunnioittaa empiretyyliä

Remontin aikana on paljastunut myös myönteisiä yllätyksiä, kuten goottilaisen salin vanhat koristemaalaukset sekä marmorointipinnat Esplanadin puiston puoleisen aulan portaikosta. Nämä sisustuselementit ovat peräisin 1800-luvun lopulta ja nyt ne restauroidaan entiseen loistoonsa.

Toki presidenttiparille esitellään hankkeen etenemistä, mutta ei voi sanoa, että heillä olisi ollut asiaan sen isompaa osuutta.

linnanvouti Anne Puonti

Lisäksi edustustiloina käytetyt Esplanadin puiston puoleiset salit palautetaan empiretyyliseen syvään värimaailmaan.

- Empiretyyliin ei kuulunut pastellisävyjä vaan voimakkaita värejä, kuten tummansinistä ja -vihreää sekä tiilenpunaista. Tämäntyyppisiä värejä nähdään Presidentinlinnassa, kun remontti valmistuu, Puonti kertoo.

Suurelle yleisölle tutuimmat paikat, kuten peilisali ja valtiosali säilyttävät nykyisen ilmeensä, mutta niiden kultakoristeet puhdistetaan.

Presidenttipari ei osallistu suunnitteluun

Peruskorjauksen suunnittelutyö on syntynyt virkamiesten, asiantuntijoiden ja Museoviraston yhteistyönä.

- Toki presidenttiparille esitellään hankkeen etenemistä, mutta ei voi sanoa, että heillä olisi ollut asiaan sen isompaa osuutta, Puonti sanoo.

Remontti valmistunee vuoden 2014 linnan juhliin mennessä

Vanhaan rakennukseen asennetaan modernia talotekniikkaa, jotta muun muassa ilmanvaihto, valaistus ja kulkuyhteydet paranevat.

Myös valtiosalin akustiikkaa parannetaan, joten vuonna 2014 linnan juhlat sujunevat entistä paremmissa puitteissa, kunhan rakennushanke ei tuota lisää yllätyksiä ja aikataulussa pysytään.

- Tämän hetkisen tiedon mukaan linnan juhlat järjestetään täällä peruskorjatussa Presidentinlinnassa vuonna 2014, Puonti sanoo.