Mafian hautaamien myrkkyjätteiden epäillään aiheuttavan syöpää Etelä-Italiassa

Entisen mafiapomon mukaan maahan haudatut myrkkyjätteet olivat valtava tulonlähde rikollisjärjestölle ja jätteitä tuotiin miljoonia tonneja eri puolilta Eurooppaa.

Ulkomaat
Napolin kaupunki Italiassa Vesuvius-tulivuoren juurella.
Napolin kaupunki Vesuvius-tulivuoren juurella.Ciro Fusco / EPA

Napolin lähiseudun kaupungeissa syöpätapauksien määrä on noussut hälyttävästi kahden vuosikymmenen aikana. Entisen mafiapomon paljastuksien mukaan rikollisjärjestöt ovat haudanneet alueen maaperään miljoonia tonneja myrkkyjätteitä.

Mafiaoperaation laajuus on tullut julki Italian parlamentin päätettyä julkistaa tähän asti salassa pidetyt asiakirjat jäteliiketoimintaa selvittäneestä poliisioperaatiosta. Tutkimukset perustuvat entisen mafiapomo Carmine Schiavonen väittämiin. Schiavone johti vuosien ajan Casalesi-klaania, joka oli yksi Napolin mafian Camorran pahamaineisempia klaaneja.

- Seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana kaikki seudun asukkaat tulevat kuolemaan jätemyrkkyjen vaikutuksesta, Schiavone sanoi Italian yleisradioyhtiön RAI:n haastattelussa.

Myrkkyjätteitä tuotiin ympäri Eurooppaa haudattavaksi Etelä-Italiaan

Puhveleita Napolin lähellä sijaitsevalla mozzarella-juustoa tuottavalta puhvelitilalla.
Puhveleita Napolin lähellä sijaitsevalla mozzarella-juustoa tuottavalta puhvelitilalla.Petri Burtsov / Yle

Schiavonen mukaan myrkkyjätteet olivat valtava tulonlähde mafialle ja jätteitä tuotiin miljoonia tonneja ympäri Eurooppaa.

- Toimme Saksasta ydinjätettä useita rekkakuormallisia. Se on haudattu alueelle, jossa puhvelit laiduntavat vielä tänäkin päivänä, poliisidokumentit kertovat Schiavonen väittäneen.

Euroopan poliisiviranomaisen Europolin mukaan kaikki Italian mafian kolmesta päähaarasta ovat mukana jätesalakuljetuksessa. Sen mukaan mafialle tämä sektori tarjoaa merkittävän tulonlähteen, jonka riski on suhteellisen pieni verrattuna muuhun rikolliseen toimintaan.

Ympäristökatastrofin haitat mittaamattomat

Italian suurimman ympäristöjärjestön Legambienten tutkimusten mukaan pelkästään vuoden 2010 aikana Italiaan maaperään haudattiin yli kaksi miljoona tonnia myrkkyjätettä. Poliisin tutkimuspöytäkirjat paljastavat, että mafia on ollut mukana jätteiden salakuljettamisessa jo vuosikymmeniä.

Jätteiden terveyshaittoja on vaikeaa arvioida, sillä myrkkypitoisuuksia Napolin ympäristön väestön kehoissa ei ole mitattu järjestelmällisesti. Italian terveysministeriön mukaan syöpätilastot alueelta ovat kuitenkin hälyttävät. Kahden vuosikymmenen aikana syöpäkasvainten määrä alueen naisväestön keskuudessa on kasvanut 40 prosenttia ja miesväestön vastaavasti 47 prosenttia.

Napolin lähiseutu ja Campanian maakunta tunnetaan Italiassa puhvelinmaidosta valmistetusta mozzarella-juustosta. Se on yksi italialaisen keittiön tunnetuimpia herkkuja. On todennäköistä, että myrkyt ajautuvat laidunmaasta puhvelien elimistöön ja sitä kautta myös mozzarella-juustoon.

Laajaa tutkimustietoa tästä ei ole, mutta Italian viranomaiset ovat viime vuosien aikana joutuneet useaan otteeseen asettamaan myyntikieltoon alueella tuotettua mozzarella-juustoa sen liian korkeiden myrkkypitoisuuksien takia.