1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Yhä useampi työnantaja määrää piiput piiloon

Yhä useammat kunnat pyrkivät vähentämään työntekijöidensä tupakointia julistautumalla savuttomiksi kunniksi. Koko maassa savuttomaksi on julistautunut tähän mennessä jo 213 kuntaa. Tuoreimpana tulijana listalle on mielimässä pohjoispohjalainen Siikajoki.

terveys
Kuntien työpaikoilla tupakointi on yhä vaikeampaa. Kunnat muuttuvat savuttomaksi kiihtyvää tahtia.YLE

Siikajoen kunnanhallitus haluaa tehdä kunnasta savuttoman. Se on asettunut tukemaan valtuuston puheenjohtajan Päivi Eskolan tätä koskevaa aloitetta. Siikajoen tapaan samanlaista pohdintaa on käyty myös monissa muissa kunnissa ja tätä nykyä 213:ssa Suomen kunnassa on jo päätetty kieltää kunnan työntekijöiltä tupakointi työaikana.

Nikotiinipurkkaa tai keskusteluapua

Tupakoinnin kieltämisen yhteydessä työntekijöille pyritään tarjoamaan myös tukea tupakoinnin lopettamiseen.

Käytännössä savuttomaksi kunnaksi julistautuminen tarkoittaa myös sitä, että myös kunnan edustustilaisuuksissa ja päättävien elinten kokouksissa on piiput parasta pitää piilossa ja savukkeet poissa näkyvistä.

Suomessa on tätä nykyä yhteensä 213 savuttomaksi julistautunutta kuntaa. Pohjois-Pohjanmaalla savuttomia kuntia on 13. Myös moni yritys ja valtion laitos on julistautunut savuttomaksi. Esimerkiksi, merivoimien materiaalilaitoksen, terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston nimet löytyvät savuttomien työyhteisöjen listalta.

Lue seuraavaksi