Koe uusi yle.fi

Oikeusministeri valmis muuttamaan lakeja, jotta vangit eivät saisi tietoja vartijoistaan

Oikeusministeriössä mietitään keinoja, kuinka voidaan rajoittaa vankien oikeutta kerätä tietoja vartijoistaan.

Kotimaa
Vanginvartija kävelee vankilan käytävällä.
Vangit ja vartijat ovat urkkineet toistensa tietoja, minkä seurauksena ainakin vartijoita on uhkailtu. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) sanoo, että oikeusministeriössä pohditaan nyt lainmuutoksia tietojen saantin.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on valmis lakimuutoksiin estääkseen vankien mahdollisuudet kerätä laittomasti tietoja vartijoistaan.

– Tässä tilanteessa katsotaan hyvin tarkalla silmällä oikeusministeriössä yhdessä rikosseuraamuslaitoksen ja tietosuojavaltuutetun kanssa, mitä tälle asialle tehdään, sanoo Ylen aamu-tv:n vieraana ollut ministeri.

Henrikssonin mukaan tarkoitus on pohtia lainsääntötoimia tai sitä, että riittäisikö nykylakien tulkintojen tiukentaminen.

– Voi olla, että tarvitaan tarkempia lainsäädäntötoimenpiteitä.

Ministerin mukaan asian valmistelu on jo käynnissä ja jo ennen joulua tiedetään etenemisvauhti. Jos tulee tarkennus lainsäädäntöön, niin se on ensi vuoden puolella eduskunnassa.

Ministerin mukaan laissa pitäisi tarkasti rajata, missä tapauksissa vangeilla ei ole oikeutta saada logitietoja heidän tietojaan katsoneista vartijoista.

Hänen mielestään tietojen kulkeutuminen esimerkiksi rikollisjärjestöille pitäisi estää.

– Se on turvallisuusriski.

Lokitiedoista kerätty tietoja vartijoista

Tiukennuksia lakeihin harkitaan sen takia, että vangit ovat keränneet tietoja vartijoista ja uhkailleet sitten heitä. Tietoja he ovat saaneet pyytämällä lokitiedot vankien rekistereitä tutkineista vartijoista.

Lokitieto kertoo kuka vartija on käynyt katsomassa vangin tietoja. Lain mukaan vangeilla on tähän tietyissä tapauksissa oikeus.

Ministeri ei kerro missä vankiloissa tietoja on näin kerätty. Lisäksi hän sanoo, että tietoja ovat keränneet muun muassa järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvat.

– Se on vakava viesti. Viimeistään silloin täytyy herätyskellojen soida.