Salolaiset kamppailevat sairaalansa puolesta

Salossa on ryhdytty koko kaupungin voimin kamppailemaan aluesairaalan säilyttämisen puolesta. Hätähuutona järjestetään lauantaina näyttävä mielenilmaisumarssi kaupungin halki ja toritapahtuma. Suunnitellun synnytysosaston siirron pelätään johtavan koko sairaalan alasajoon.

Salon sairaalassa 10.10. 2013 syntynyt vauva Kuva: Minna Rosvall / Yle

Väellä ja voimalla salolaiset ryhtyvät kamppailemaan aluesairaalansa puolesta. Hätähuuto ilmenee lauantaina näyttävänä mielenilmaisumarssina kaupungin halki ja toritapahtumana. Alkuaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on suunnitellut säästösyistä siirtävänsä Salon synnytykset ja lasten osaston toiminnot Tyksiin. Hanke on kuitenkin laajennut niin, että tuleva strategia uhkaa lopettaa koko Salon aluesairaalan.

Salon sairaalan synnytys- ja naistentautien osaston osastonhoitaja Eila Lahden mukaan nyt on tosi kyseessä.

-Tämä strategia aika selvästi sanoo, että aluesairaaloissa kaikki vuodeosastohoitoa vaativa leikkaustoiminta lopetettaisiin, ja kyllä se silloin koskee kaikkia meidän sairaalan osastoja. Se mitä tietysti nyt kaikki eniten pelkäävät on, että se tarkoittaa käytännössä Salon sairaalan alasajoa tällaisena päivystävänä sairaalana, sanoo Lahti .

-Tämä tietysti huolestuttaa. Vaikka Turku on lähellä, niin kuitenkin ollaan sitä mieltä, että omassa kaupungissakin on hyvä olla päivystävä sairaala, pohtii Lahti.

Salon aluesairaalan lopettaminen heijastuisi laajalle alueelle, sillä sairaala palvelee yli 50 000 kaupunkilaista ja myös useita ympäristökuntia.

-Meille tulee potilaita laajalti mm. Somerolta, Paimiosta ja jopa Kaarina kuuluu tähän Salon osavastuualueeseen, ja jos ajatellaan synnyttäjiä, niin heitä tulee Loimaan sairaalan alueelta nyt kun siellä ei enää ole synnytystoimintaa, sanoo Lahti.

Lauantaisella mittavalla mielenilmaisulla salolaiset haluavat vedota Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin päättäjiin ja osoittaa, että sairaalan säilyttäminen on koko kaupungille ja ympäröivälle alueelle elintärkeää. Puolelta päivin käynnistyvään marssiin ja toritapahtumaan odotetaan mukaan tuhansia ihmisiä.

Salon sairaalan synnytykset ja tuleva kohtalo ovat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen käsittelyssä marraskuun loppupuolella.