Kannabiksen kokeilu aloitetaan jo yläkoulussa

Kannabis on Suomen yleisin laiton päihde. Käytön kasvu näkyy Irti Huumeista ry:n mukaan myös Pohjanmaalla. Aluekoordinaattori Anne Salovaara-Kero on erityisen huolissaan siitä, että kokeilijat ovat entistä nuorempia - vain yläkoululaisia.

Kotimaa
Kannabis-kasveja lamppujen alla.
Poliisin ottama valokuva kannabisviljelmästä Jalasjärvellä.Etelä-Pohjanmaan poliisilaitos

Kannabiksen säännöllinen käyttö on lisääntynyt viime vuosina myös Pohjanmaalla. Irti Huumeista ry:n mukaan päihteen yleistyminen ja varhaiset kokeilut näkyvät myös viimeisimmästä kouluterveyskyselystä.

Aluekoordinaattori Anne Salovaara-Kero on huolissaan etenkin siitä, että kokeilut aloitetaan yhä nuorempana.

– Se huolestuttaa erityisesti. Siellä on sekä tyttöjä että poikia, jotka jo yläkoulussa lähtevät kokeilemaan. Ylipäätään minkään päihteen käyttö näin nuorena ei olisi suotavaa, hän painottaa.

Kannabis vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin. Salovaara-Keron mukaan säännöllisessä käytössä kannabis passivoi, aiheuttaa muistihäiriöitä ja masennusta. Lapsen vanhemmat ja opettajat kertovat usein, että nuoren persoona on muuttunut eikä nuoreen ole saanut samalla tavalla kontaktia kuin ennen.

– Pahimmassa tapauksessa kannabis voi myös aiheuttaa kannabispsykoosin tai laukaista skitsofrenian, Salovaara-Kero varoittaa.

Ylipäätään minkään päihteen käyttö näin nuorena ei olisi suotavaa.

Anne Salovaara-Kero, Irti Huumeista ry.

"Ei saa demonisoida"

Anne Salovaara-Kero toteaa, että kannabista ei pidä suotta demonisoida, mutta faktat pitää tuntea.

– Jos nuori lähtee kokeilemaan, hänen pitäisi myös tietää riskeistä.

Kannabista saa nykyisin niin helposti, että käyttäjäksi voi päätyä kuka tahansa utelias. Pelkästään oikeanlaiseen seuraan ja paikkaan joutuminen riittävät.

– Saatavuus on helppoa. Esimerkiksi marihuanalle on omat kotikasvattamot ja netin kautta on helppo tilata se, mitä tarvitsee omiin viljelmiin.

Kotona vanhempien on syytä olla tarkkana ja huomata nuoressaan tapahtuvat muutokset. Toisaalta osa muutoksista kuuluu ikään ja monet huumekäytön oireet muistuttavat normaaleja teini-iän kasvukipuja.

Usein kuitenkin vanhempien intuitio siitä, että jotain on pielessä, kannattaa tarkistaa ja hakea apua.

– Kannattaa kuunnella lastaan. Se ei tarkoita, että kyseessä on käyttö. Mutta ehkä on jotain muuta: masentuneisuutta tai rakkaushuolia, mitä tahansa. Ehkä nuori kaipaa jutteluapua.

Joka kymmenes jää koukkuun

Irti Huumeista ry:n aluekoordinaattori Anne Salovaara-Kero sanoo, että kannabikseenkin voi koukuttua. Mahdollisuudet ovat tosin vähäisimmät kuin muissa aineissa.

– Ei se, että joku nuori kokeilee muutaman kerran tarkoita, että hänestä on tulossa narkomaani. Mutta riskit ovat olemassa.

– Kun panee kymmenen nuorta riviin, yksi saa riippuvuuden jopa kannabiksesta. Ja sitten ehkä siirtyy jopa muihin aineisiin.

Vaikka kannabis on laittomista päihiteistä yleisin, suurimmat haitat syntyvät Salovaara-Keron mukaan kuitenkin laillisesti ostettavista pään sekoittajista. Alkoholi on päihteistä tuhoisin, ja entistä enemmän haittoja koituu myös lääkkeiden ja alkoholin sekakäytöstä.