Porilainen ilo ja hulluus lyövät kättä uutuuskirjassa

Porilaisuus on luonnetta, sarkasmia ja tätä nykyä myös ystävyyttä ja iloa. Näin uskoo kirjailija ja murretaiteilija Elina Wallin. Omia ja muiden näkemyksiä sekä kiistattomia faktoja Porista ja porilaisuudesta hän valoittaa lisää udessa postikorttimaisessa kirjassaan Greetings from Pori – Terveisii Porist.

kulttuuri
kirjoja
Elina Wallin

Porilaisuutta on yritetty selittää lyhyesti ennenkin, mutta se on jokseenkin mahdoton tehtävä. Ulkopaikkakuntalaiselle Pori ja porilaisuus avautuvat pitkälti jääkiekkohulluuden ja rujouden kautta, joita töksähtelevä murre vielä ryydittää. On murrekirjailijan vuoro yrittää selventää karhukaupunkilaisten sielunelämää faktan ja murteen keinoin - pilke silmäkulmassa.

Elina Wallin ei väitä, että hänen uusi kirjansa Greeting from Pori - Terveisii Porist olisi muita parempi, mutta se on erilainen. Wallin uskoo, että kirjan käteensä ottavalle tulee sellainen olo, että tämä pitää saada.

- Siitä tulee hilpeä ja oivaltava olo. Ja kirjan luettuaan uskallan arvioida, että lukija jää hyvälle tuulelle Wallin toteaa.

Murretta ja faktoja

Greetings from Pori - Terveisii Porist tuo esille havaintoja ja tunnelmia Porista ja porilaisuudesta. Tekstit on kirjoitettu tarinoiden ja runojen muotoon. Lisäksi kansien väliin on mahdutettu tietoiskuja kaupungin kulttuurista, paikallisuudesta ja urheilusta.

- Kirjassa on sekä iloa antavia murrejuttuja että pitkällä suomella kirjoitettuja knoppeja. Niistä todennäköisesti löytää jotain uutta tai ainakin sellaista, jota ei ole muistanut, Wallin arvelee.

Monta postikorttia kansien välissä

Greetings from Pori - Terveisii Porist on kirjoitettu makasiinikirjan muotoon. Wallinin mukaan tämä toistaiseksi vielä tuntematon termi kuvaa kirjassa käsiteltävien aiheiden monipuolisuutta.

Harvoin yhdessä postikortissa 60 sivua on, mutta tässä nyt on.

Elina Wallin, kirjailija

- Siinä on paljon aiheita, jotka eivät välttämättä liity toisiinsa mitenkään. Lukija voi hypätä jonkun kohdan yli jos se ei kiinnosta. Tätä voi lukea kuin postikortteja. Harvoin yhdessä kortissa 60 sivua on, mutta tässä nyt on, Wallin toteaa.