1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Selvitys: Viisumivapaus toisi rahaa, työpaikkoja ja lieveilmiöitä

Venäläisten matkailijoiden määrän arvioidaan nousevan merkittävästi mahdollisen viisumivapauden myötä. Venäläisten rahankäytön arvioidaan Pohjois-Karjalassa jopa 4,5-kertaistuvan, mikä merkitsisi 370 miljoonaa euroa. Myös lieveilmiöitä on luvassa.

Kuva: YLE / Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton teettämän selvityksen mukaan venäläismatkailijoiden määrä voisi viisumivapauden myötä nousta maakunnassa vuonna 2025 jopa 1,36 miljoonaan. Viime vuonna venäläisiä vieraili maakunnassa 263 000. 

Ilman viisumivapauttakin venäläisten rahankäytön arvioidaan yli kolminkertaistuvan vuoteen 2025 mennessä. Mikäli viisumivapaus toteutuu, niin rahankäyttö 4,5-kertaistuu. Tämä merkitsisi 370 miljoonan euroa.

Viisumivapauden arvioidaan lisäävän muun muassa venäläisten vapaa-ajan asuntojen hankintaa maakunnassa. Pohjois-Karjalaan matkaavien venäläisten merkittävin lähtöalue on jatkossakin Karjalan Tasavalta.

Maakuntaliiton teettämän selvityksen mukaan matkailun kasvun myötä majoitus- ja ravitsemuskapasiteettiin tarvitaan merkittäviä uusia investointeja. Uutta kysyntää syntyisi mm. kaupan palveluille ja hyvinvointi- ja terveyspalveluille.  Lisääntyvä liikenne tuo myös lisäresurssitarpeita viranomaistoimintaan.

Selvityksen mukaan viisumivapaudella voi olla myös negatiivisia vaikutuksia. Yleisen turvattomuuden ja epävarmuuden arvioidaan  lisääntyvän ja liikenneturvallisuuden heikkenevän. Muita lieveilmiöitä voivat olla mm. salakuljetus, prostituutio ja seksiturismi sekä lisääntyvät terveysriskit.